Ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός δυο κατοικιών με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση - Μπούγια, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει επαναπροσδιορίσει τις καθημερινές ανάγκες και συνήθειες των ανθρώπων. Με βάση τη νέα πραγματικότητα και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο τουρισμός ανέκαθεν αποτελούσε μια σίγουρη πηγή εσόδων, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αξιοποιούν τα ακίνητά τους με στόχο την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα έχουμε διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων που το καθιστούν ακόμα πιο εύκολο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τον ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις των προσφερόμενων ακινήτων. Στην παρούσα εργασία γίνεται ο ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός δύο εντελώς διαφορετικών κατά τη λειτουργία τους κατοικιών και η αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο τρόπο. Η εξοικονόμηση ενέργειας της λειτουργίας τους επιτυγχάνεται μέσα από τον αναλυτικό υπολογισμό κάθε κατοικίας τόσο του κελύφους, όσο και των συστημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό τον εσωτερικών χώρων και χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά όπως ξύλο, σοβάς, φυσική πέτρα ή μάρμαρο, πατώματα τσιμεντοκονίας για την δημιουργία μιας ήρεμης και ευχάριστης ατμόσφαιρας στον επισκέπτη. Η φιλοσοφία του επανασχεδιασμού είναι η διατήρηση και ο σεβασμός κάθε κτιρίου. Τέλος η πρόταση αξιοποίησης κάθε κατοικίας οπτικοποιείται από 3d σχέδια κάθε χώρου και των όψεων, ώστε να είναι δυνατή η σύγκρισή του πριν και μετά και συνοδεύεται με αναλυτικό προϋπολογισμό όλων των εργασιών.