Υδρολογική - γεωμορφολογική διερεύνηση στη νήσο Χίο - Πουπάκης, Παντελής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η υδρολογική – γεωμορφολογική διερεύνηση στη νήσο Χίο. Η Χίος είναι ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, που όπως πολλά άλλα νησιά, αντιμετωπίζει έντονο υδατικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Αιτίες αποτελούν η περιορισμένη βροχόπτωση, η έλλειψη αποτελεσματικών έργων αποθήκευσης νερού και υδροληψίας, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση γεωτρήσεων, που έχει οδηγήσει σε υφαλμύρινση του υπόγειου υδροφορέα. Η εργασία έχει ως στόχο να αναλύσει το νησί υδρολογικά και μορφολογικά, και να εκτιμήσει σε μηνιαία βάση και όσο το δυνατόν πιστότερα τις απορροές στα ρέματα των κυριότερων υδατικών λεκανών του νησιού. Αυτό επιτεύχθηκε αρχικά με χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για την μορφολογική ανάλυση, ενώ για το υδρολογικό κομμάτι, ακολούθησε η εφαρμογή μοντέλων προσομοίωσης. Τα μοντέλα που επιλέχθηκαν ήταν δύο, το Thornthwaite και το Thomas, τα οποία ρυθμίστηκαν για τα χαρακτηριστικά των λεκανών μελέτης, ώστε να δώσουν όσο το δυνατόν ορθότερα αποτελέσματα. Αυτά συγκρίθηκα και αναλύθηκαν, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματική εφαρμογή τους. Τέλος έγιναν κάποιες προτάσεις μέτρων για το νησί, καθώς και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.