Βελτίωση του συστήματος ελέγχου και οργάνωσης των θέματων ύγειας και ασφάλειας κατά τη εργασία στη Ελλάδα σε σχέση με οικονομοτεχνικά δεδομένα - Ροτάνι, Ελόνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στον σπουδαίο τομέα της Υγείας και Ασφάλειας κατά την Εργασία, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις επιχειρήσεις σεβόμενοι τον ανθρώπινο παράγοντα. Η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί και είναι πλέον διαθέσιμα προς χρήση από όλους, δίνει τη δυνατότητα της εφαρμογής μεθόδων ελέγχου και οργάνωσης των επιχειρήσεων και στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας κατά την Εργασία. Μέσα από την εφαρμογή αυτών, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και το κράτος, κατ’ επέκταση και για τους εργαζομένους, θα είναι πολλαπλάσια και αμοιβαία, αφού θα επιτευχθούν συνθήκες ασφάλειας, υγείας και ευημερίας για τους ανθρώπους στο εργασιακό τους περιβάλλον. Στόχος είναι η οργάνωση και ο έλεγχος των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας κατά την Εργασία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Τα αντικείμενα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση του υφιστάμενου συστήματος υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην Ελλάδα, η αναφορά σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς υγείας και ασφάλειας, η ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων από τα πρώτα έτη που ξεκίνησε η καταγραφή τους, καθώς και η επίδραση των ατυχημάτων στην οικονομία των επιχειρήσεων και στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα γίνεται μια σύνθεση των πληροφοριών με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και κατ’ επέκταση την παράθεση προτάσεων, για την αναβάθμιση της υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία στην Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες των σύγχρονων διαθέσιμων πληροφορικών συστημάτων. Τέλος, μέσα από τα κεφάλια αυτής της διπλωματικής εργασίας θα γίνει μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των δεδομένων και παράθεσης προτάσεων για την επίτευξη ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας και προόδου σε μια σύγχρονη και ευνοούμενη κοινωνία, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία.