Μελέτη του δομικού συστήματος και μεταλλικού φορέα της σκάλας φόρτωσης στο Μεγάλο Λειβάδι Σερίφου. Πρόταση αποκατάστασης. - Πουγκακιώτη, Βασιλική (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη του δομικού συστήματος και η πρόταση αποκατάστασης της σκάλας φόρτωσης στο Μεγάλο Λειβάδι Σερίφου. Πρόκειται για μία μονοπροέχουσα μεταλλική κατασκευή, η οποία εδράζεται στη μία της άκρη στην ακτή και περί το μέσον της σε έναν ισχυρό λιθόκτιστο πυλώνα, ο οποίος θεμελιώνεται στο βυθό της θάλασσας. Η σκάλα φόρτωσης του Μεγάλου Λειβαδιού κατατάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες σκάλες φόρτωσης που συναντώνται στο ελληνικό τοπίο, ενώ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της συνολικής υποδομής μεταφόρτωσης μεταλλεύματος προς τη θάλασσα, η οποία συγκροτήθηκε στο εν λόγω σημείο εξόρυξης. Αντικείμενο αρχικά υπήρξε η αποτύπωση και η αξιολόγηση της παθολογίας του συνόλου του φορέα, καθώς και η κατασκευαστική του ανάλυση. Στο πλαίσιο της αποτύπωσης χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί υποβρύχια κατάδυση, βάθους έως 6,5 μέτρων ούτως ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα της θεμελίωσης. Στη συνέχεια, χρειάστηκε να μελετηθούν και να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στη στατική του ίδιου μεταλλικού φορέα, όσο και στη θεμελίωσή του, μέσω λιθόκτιστου πυλώνα στο βυθό της θάλασσας. Η πολύ-παραμετρική φύση του θέματος οδήγησε στη χρήση και στο συνδυασμό γνώσεων της στατικής, της υδραυλικής και των γεωτεχνικών. Με την πρώιμη διαμόρφωση της ιδέας της επανάχρησης της γέφυρας ως ένα μνημείο, ικανό να δεχθεί κοινό, διεξήχθη έλεγχος στατικής επάρκειας, θεωρώντας τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις, με σεβασμό στην Αρχιτεκτονική και στην Ιστορία της γέφυρας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σκάλα φόρτωσης βρίσκεται σε ένα έντονα διαβρωτικό περιβάλλον, διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στα επιμέρους στοιχεία.