Γαλβανική απόκριση δέρματος - Βαγενάς, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής αφορά στη μελέτη της γαλβανικής απόκρισης του δέρματος (GSR). Ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα ανταποκρίνεται στα διαφορετικά ερεθίσματα καταγράφεται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος μέτρησης της γαλβανικής του απόκρισης, που κατασκευάστηκε στο τεχνικό - πειραματικό στάδιο της διπλωματικής και το οποίο παρέχει σημαντικές ενδείξεις αναφορικά με τις συνασθηματικές διακυμάνσεις, με δυνατότητα χρήσης και εφαρμογής του σε πειράματα, ψυχολογικά τεστ και περαιτέρω ιατρικές μελέτες. Όσον αφορά στο ιατρικό υπόβαθρο, μελετήθηκε αρχικά η δομή του δέρματος, δηλαδή η διάρθρωση του σε επιμέρους στιβάδες και η λειτουργία κάθε μιας από αυτές, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα στην αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων κατά τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις του οργανισμού. Τέλος, η μελέτη επικεντρώθηκε στην διαδικασία ανάπτυξης δυναμικού μεμβράνης, στην κίνηση των ιόντων και τελικά στην μετάδοση του νευρικού σήματος (νευρική ώση), με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία «ερεθίσματος – απόκρισης» του οργανισμού. Το δεύτερο τμήμα της εργασίας αφορά στην διενέργεια πειράματος, που συνίσταται στην κατασκευή κυκλώματος, τον προγραμματισμό του αισθητήρα GSR, την δημιουργία και προβολή video, την λήψη και την αποθήκευση των μετρήσεων και τέλος την ανάλυσή τους. Δίνεται έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πειράματος, όπως τα ηλεκτρονικά στοιχεία, οι αισθητήρες, οι κώδικες, τα μικροκοντρόλερ που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή του κυκλώματος GSR για την μέτρηση και την καταγραφή των δεδομένων της έρευνας. Όσον αφορά στη δημιουργία του video, η προβολή του στοχεύει στην πρόκληση έντονων συναισθηματικών αντιδράσεων στα διαφορετικά υποκείμενα. Τέλος, τα δεδομένα των μετρήσεων του GSR, που αφορούν στις αντιδράσεις των υποκειμένων, αποθηκεύονται με σκοπό την παρουσίαση και την ανάλυσή τους. Στα τελευταία δύο κεφάλαια παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων του πειράματος και επιχειρείται μια πρώτη εκτίμηση - εξαγωγή συμπερασμάτων, βάσει του συσχετισμού των ερεθισμάτων με την απόκριση των ιδρωτοποιών αδένων. Τέλος διατυπώνονται προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις και χρήσεις του μετρητή γαλβανικής απόκρισης.