Βέλτιστος δομικός σχεδιασμός και ενεργειακή αξιολόγηση δομικών συστημάτων υψηλών κτιρίων - Μαυροκαπνίδης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2017)
Τα κτίρια καταλαμβάνουν μια πολύ ισχυρή θέση στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας (30-40%) και είναι υπεύθυνα για το 40-50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ειδικότερα, τα ψηλά κτίρια εφιστούν την προσοχή, εξαιτίας της τεράστιας κατανάλωσης υλικών και ενέργειας, δημιουργώντας την ανάγκη βιώσιμου σχεδιασμού. Στην παρούσα έρευνα, αξιολογείται η επιρροή του δομικού συστήματος στην ενεργειακή αξιολόγηση των ψηλών κτιρίων, μέσω του υπολογισμού της ενσωματωμένης ενέργειας και των εκπομπών CO2 που εμπεριέχονται στα δομικά υλικά. Για την επίτευξη του ερευνητικού σκοπού, προσομοιώθηκαν στο περιβάλλον του λογισμικού “ETABS” πέντε χαρακτηριστικά δομικά συστήματα που βρίσκουν εφαρμογή σε ρεαλιστικά κτίρια. Προκειμένου να επιτευχθεί σύγκριση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς, εφαρμόζεται βελτιστοποίηση των δομικών συστημάτων ως προς το κόστος των υλικών, με χρήση της πλατφόρμας ACE OCP. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη σημασία της βελτιστοποίησης στη διαμόρφωση βιώσιμου σχεδιασμού στα ψηλά κτίρια καθώς και στον περιορισμό της ενέργειας και των εκπομπών CO2 που οφείλονται στον δομικό σχεδιασμό.