Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιαμσός στη Δυτική Πελοπόννησο με χρήση Γεωγραφικών Πληροφορικών Συστημάτων - Διονυσοπούλου, Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από κατακλυσμό ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι οποίες οδηγούν στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, μέσα από τη διείσδυση της επιστημονικής γνώσης του 21ο αιώνα σε τομείς αποτελεσματικής διαχείρισης περιβάλλοντος και ενέργειας, καταβάλλεται μια αξιόλογη προσπάθεια σωστής κατανομής των ανθρώπινων εργασιών, δίνοντας έμφαση στην αρχή της πρόληψης. Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας καθίσταται ευκολότερη, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, η οποία παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία οργάνωσης. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η κατανομή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο μεταξύ της δυτικής Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Η κατανομή αυτή οργανώθηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), η εφαρμογή του οποίου κρίνεται αναγκαία και δεσμευτική για όλα τα παραθαλάσσια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη βοήθεια του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος ArcGIS Pro παρουσιάστηκαν με τη μορφή χαρτών η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής μελέτης, οι υπάρχουσες υποδομές, καθώς και οι τομείς του ΘΧΣ που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Στη συνέχεια, προτάθηκαν τρία σενάρια τουριστικής και ενεργειακής ανάπτυξης, με γνώμονα την επίτευξη κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων .Αναφέρεται πως στα πλαίσια της ανάπτυξης των σεναρίων, λήφθηκε υπόψη η ελαχιστοποίηση πιθανών συγκρούσεων χρήσεων γης. Τέλος, στις υπάρχουσες δραστηριότητες προστέθηκαν οι προτεινόμενες μελλοντικές δραστηριότητες των σεναρίων ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την τελική σύνθεση ενός χάρτη βιώσιμου σχεδίου θαλάσσιας χωροταξίας.