Αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης και προοπτικών ανάπτυξης της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. - Ανδριοπούλου, Ακριβή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ορίζεται ότι υγεία δεν είναι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας, αλλά η κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Ο όρος Δημόσια Υγεία επεκτείνεται πέρα από ένα στενό βιοϊατρικό μοντέλο φροντίδας, σε ένα άλλο στο οποίο δίδεται έμφαση η προαγωγή της υγείας καθώς και η πρόληψη της ασθένειας και ακόμη η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του. Ένα Σύστημα Υγείας είναι η αλληλεξάρτηση όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων φορείς για την επίτευξη του παραπάνω ορισμού. Τα συστήματα υγείας αποτελούνται από πολύπλοκες διαδικασίες και διαρκώς μεταβαλλόμενες οντότητες. Ένα κοινό στοιχείο που συναντάμε σε όλα τα συστημάτων είναι η ανθρώπινη προσέγγιση σε άμεση εξάρτιση με το αξίωμα «κόστος – μέγιστη ωφελιμότητα και αποτελεσματικότητα». Ένα σύστημα υγείας υφίσταται πολλαπλές πιέσεις. Η αύξηση των δαπανών λόγω δημογραφικών αλλαγών, η ευρεία διάχυση και ταχεία ανάπτυξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας, η επικράτηση των προσδοκιών των καταναλωτών και των προμηθευτών αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά μια πτυχής. Από την άλλη οι αλλαγές στα συστήματα υγείας, η προσπάθεια επίτευξης μεγαλύτερης επάρκειας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αποτελούν την άλλη πτυχή. H επιχειρηματικότητα σε ένα περιβάλλον που αποτελείται από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελεί την μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας. Συγκεκριμένα περιγράφεται ο κλάδος της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στη Ελλάδα, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί η συρρίκνωση και η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους μιας επιχείρησης. Η εργασία καταλήγει σε συμπεράσματα αφού προηγουμένως έχει μελετήσει μία περίπτωση ενός ιδιωτικού πάροχου υγείας στην Ελλάδα και έχει ερευνήσει την κατάσταση των συστημάτων υγείας σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο