Βέλτιστος έλεγχος ρεύματος τριφασικού αντιστροφέα πηγής τάσεως για σύνδεση στο δίκτυο με φΊλτρο LCL - Αποστολίδης, Μαργαρίτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η χρήση αντιστροφέων για την διασύνδεση διανεμημένης παραγωγής στο δίκτυο απαιτεί συστήματα ελέγχου που επιτρέπουν τη ρύθμιση υψηλής ποιότητας ενεργού και αέργου ισχύος, ανεξάρτητα από τις διαταραχές δικτύου. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε δύο σχήματα βέλτιστου ελέγχου του ρεύματος δικτύου στο στρεφόμενο πλαίσιο αναφοράς dq. Αρχικά, αφού μοντελοποιηθεί ο τριφασικός αντιστροφέας πηγής τάσης, περιγράφονται οι διάφορες τοπολογίες των φίλτρων που μεσολαβούν μεταξύ των αντιστροφέων και του δικτύου καθώς και οι διάφορες τεχνικές ενεργού και παθητικής απόσβεσης του συντονισμού του LCL φίλτρου με έλεγχο PI. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αποτελέσματα των μεθόδων της παθητικής και της εικονικής αντίστασης. Στη συνέχεια, υλοποιούνται τα σχήματα βέλτιστου ελέγχου LQR και LQG (LQR με φίλτρο/παρατηρητή Kalman) για τον έλεγχο του ρεύματος της πλευράς του δικτύου του τριφασικού αντιστροφέα πηγής τάσης στο περιβάλλον του λογισμικού Matlab/Simulink. Η αρχή διαχωρισμού επιτρέπει στους δύο ελεγκτές να μελετηθούν ανεξάρτητα, οπότε αναλύεται και προτείνεται στρατηγική σχεδιασμού για τον καθένα ξεχωριστά. Τέλος, μελετώνται και συγκρίνονται οι αποκρίσεις της μεθόδου εικονικής αντίστασης με έλεγχο PI και των ελεγκτών LQR και LQG για τις περιπτώσεις ύπαρξης θορύβου στις μετρήσεις και αβεβαιότητας μοντέλου και εξάγονται τα τελικά συμπεράσματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε υλοποίησης.