Ανάπτυξη αυτοματοποιήσιμης micro-PCC μεθόδου βιοδοσιμετρίας για ραδιολογικά συμβάντα μεγάλης κλίμακας - Παντελιάς, Αντώνιος (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η ευρεία χρήση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αξιολόγησης και εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία που εγκυμονεί μια υπερέκθεση ή ένα ατύχημα με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Ιδιαίτερα μετά από ραδιολογικά συμβάντα / ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε διαφορετικές δόσεις ακτινοβολίας. Επομένως, η ανάπτυξη ευαίσθητων και αξιόπιστων βιοδεικτών και τεχνολογίας, με δυνατότητα αυτοματοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών για την ταχεία εκτίμηση δόσεων, θα συμβάλλει στην εξατομίκευση του κινδύνου και την κατηγοριοποίηση των εκτιθέμενων ατόμων ώστε να τους παρασχεθεί η βέλτιστη ιατρική βοήθεια. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής του φαινομένου της πρόωρης χρωμοσωματικής συμπύκνωσης (PCC) σε λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος μέσω της σύντηξής τους με μιτωτικά κύτταρα Χάμστερ - Chinese Hamster Ovary (CHO) cells, για την ανάπτυξη μιας ταχείας, ελάχιστα επεμβατικής και αυτοματοποιήσιμης micro-PCC μεθόδου βιολογικής δοσιμετρίας, χρησιμοποιώντας όγκους αίματος 30-100μl και πλάκες 96 φρεατίων.