Τεχνοοικονομική ανάλυση προτατασκευασμένης οικιάς με ελαφροβαρή μεταλλικό σκελετό και ξηρά δόμηση μονωμένη με μονωτικά πανέλ κενού - Μανδηλαράς, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού, αλλά και της αστικοποίησης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότιο-Ανατολική Ασία, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης οικονομικών κτιρίων στέγασης ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις. Μέχρι το 2010 περίπου το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει στις πόλεις, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 70% μέχρι το 2050. Ο πληθυσμός στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 3 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα σε περίπου 6.4 μέχρι το 2050, γεγονός που σημαίνει ότι η ετήσια αύξηση των κατοίκων στις πόλεις θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια. Από την άλλη μεριά, τα κτίρια καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρώπη, όπου περίπου το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη κτιριακή βιομηχανία και τα κτίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (π.χ. μόλυνση νερού, αέρα και εδάφους) εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης ενέργεια και υλικών. Για το λόγο αυτό, έχουν θεσπιστεί διάφοροι κανονισμοί τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Έτσι, λοιπόν, τόσο η ραγδαία αύξηση της αστικοποίησης και της κατά επέκτασης κτιριακής ζήτησης όσο και η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων καθιστούν αναγκαία την μαζική ανάπτυξη οικονομικά προσιτών, βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να τη δώσουν οι προκατασκευασμένες κατοικίες από ελαφροβαρή μεταλλικό σκελετό και τοιχοποιίες ξηράς δόμησης μονωμένες με υπέρ-μονωτικά υλικά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη κατασκευή (βιομηχανοποιημένη κατασκευή) και τοποθέτηση κατοικιών οι οποίες δεν επηρεάζονται από καιρικές συνθήκες, αφού κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο εργοστασιακό περιβάλλον, καταναλώνουν λιγότερα υλικά, τα οποία είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή, και έχουν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής, με υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος, λόγω της κατασκευής τους σε εργοστασιακό περιβάλλον. Στον Ευρωπαϊκό χώρο η αγορά των προκατασκευασμένων κατοικιών είναι σχετικά χαμηλή (περίπου το 15% του συνόλου της οικοδομικής δραστηριότητας), κάτι το οποίο βελτιώνεται συνεχώς, δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων κατοικιών γίνονται ολοένα και περισσότερο γνωστά στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η ανάλυση και η αξιολόγηση των προκατασκευασμένων κατοικιών από ελαφροβαρή μεταλλικό σκελετό και τοιχοποιίες ξηράς δόμησης μονωμένες με υπέρ-μονωτικά υλικά στον Ευρωπαϊκό χώρο. Η ανάλυση και η αξιολόγηση γίνεται σε σχέση με συμβατικές εναλλακτικές κατασκευής κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με οπτόπλινθες τοιχοποιίες χρησιμοποιώντας κλασσικές μεθόδους οικονομικής ανάλυσης.