Ανάπτυξη Ελεγκτή Ευέλικτου Συστήματος Κατεργασιών με χρήση Πρακτόρων και Δικτύων του Petri - Μεσσήνης, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Ο πρωταρχικός σχεδιασμός και η μετέπειτα υλοποίηση ελεγκτών στη βιομηχανία αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, ερευνητικά και βιομηχανικά, πεδίο. Η αναδυόμενη σημασία του σωστού σχεδιασμού και προσομοίωσης των εν λόγω ελεγκτών έγκειται στη σωστή εγκατάσταση, λειτουργία και εν γένει χρήση του βιομηχανικού/παραγωγικού εξοπλισμού της εκάστοτε βιομηχανίας με οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά αλλά και ασφάλειας του ανθρώπινου παράγοντα. Στην παρούσα εργασία εστιάζουμε και προχωρούμε στην ανάλυση μίας συγκεκριμένης τάξης συστημάτων κατεργασιών που καλούνται ευέλικτα συστήματα κατεργασιών (Flexible Manufacturing Systems – FMS). Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η προσομοίωση ελεγκτή για ένα ευέλικτο σύστημα κατεργασιών εργαστηριακής κλίμακας που βρίσκεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας των Κατεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα πλαίσια της παραπάνω ανάπτυξης, βασιζόμενοι στην Θεωρία Πολλαπλών Πρακτόρων (Multi Agent Systems), από τον κλάδο της Επιστήμης των Υπολογιστών και πιο συγκεκριμένα της Κατανεμημένης Τεχνητής Νοημοσύνης, προχωράμε στο σχεδιασμό και ανάλυση του ελεγκτή του ευέλικτου συστήματος κατεργασιών του εργαστηρίου. Η επιλογή της εν λόγω προσέγγισης βασίζεται στο ολοένα αυξανόμενο, κυρίως βιομηχανικά, συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με ελεγκτές που βασίζονται καθαρά εντός του πλαισίου της Θεωρίας Συστημάτων Διακριτού Γεγονότος (Discrete Event Systems). Η εφαρμογή της μεθοδολογίας DACS από τη διεθνή βιβλιογραφία μας οδήγησε στην τελική επιλογή/διαμόρφωση των πρακτόρων του ευέλικτου συστήματος κατεργασιών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το Contract Net Protocol για την υλοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των πρακτόρων και ενσωματώθηκαν κατάλληλα σε αυτό στοιχεία της Θεωρίας Δικτύων Petri για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων του συστήματος. Η βασική συνεισφορά της παρούσας εργασίας βασίζεται στην ανάλυση σκοπιμότητας του ελεγκτή που σχεδιάστηκε, με την εφαρμογή τεχνικών από μία ειδική ομάδα συστημάτων, γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία ως Συστήματα Κατανομής Πόρων, διατυπωμένων σε Δίκτυα Petri. Οι τεχνικές αυτές οδήγησαν στην ανάπτυξη Αλγεβρικής Πολιτικής Αποφυγής Αδιεξόδου του Ευέλικτου Συστήματος Κατεργασιών και, εν συνεχεία, στην ενσωμάτωση αυτής της πολιτικής στον βασισμένο σε Πράκτορες Ελεγκτή.