Ο ρόλος της κοστολόγησης και της διοικητικής λογιστικής στη λήψη αποφάσεων στο χώρο της Ναυτιλίας - Μαντάκα, Μαρία-Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σημασία της κοστολόγησης και της διοικητικής λογιστικής στη λήψη αποφάσεων στο χώρο της ναυτιλίας. Η ναυτιλία ως προς τη μέθοδο κοστολόγησης των υπηρεσιών της χρησιμοποιεί ένα δικό της πρότυπο, που δε σχετίζεται με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα. Η δε λήψη αποφάσεων, μετά τη στρατηγική απόφαση της επένδυσης σε πάγιο, επηρεάζεται κυρίως από την πληροφόρηση που παρέχει η διοικητική λογιστική και επιδιώκει να αυξήσει τη χρηματοοικονομική απόδοση, δηλαδή το βασικό στόχο της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, οι πηγές της διοικητικής λογιστικής αποτελούνται από ένα κράμα χρηματοοικονομικών και μη στοιχείων. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων, που τέθηκε σε εργαζόμενους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μελετάται το πως λειτουργούν και τι επηρεάζει τις πλοιοκτήτριες εταιρίες της εμπορικής ναυτιλίας στην οικονομική τους διαχείριση και τη διοικητική τους υποστήριξη. Από την ανάλυση των απαντήσεων, παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τα κέρδη, τις λειτουργικές δαπάνες, το επιδιωκόμενο ύψος των δαπανών, τη κατάρτιση και τον έλεγχο των προϋπολογισμών. Γίνεται αναφορά σε στοιχεία σχετικά με το δανεισμό, τις επισκευές, τον παροπλισμό και τις πολιτικές μερισμάτων· όπως επίσης παρατηρήσεις από το τι συνέβη την πρόσφατη περίοδο κρίσης της φορτηγού ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, καταδεικνύονται μη χρηματοοικονομικές μεταβλητές που πιθανώς επηρεάζουν τη παραγόμενη ποιότητα πληροφοριών των εργαλείων της διοικητικής λογιστικής, όπως η εκπαίδευση των εργαζομένων της διαχειρίστριας εταιρίας, η οργάνωση του λογιστηρίου και της εταιρίας, οι εξωτερικές συνεργασίες των στελεχών και τα πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ανάγκες και απαιτήσεις, της κοστολόγησης και της διοικητικής λογιστικής σχετικά με τη θεμελίωση της τεκμηρίωσης των προτάσεων, στη λήψη αποφάσεων. Καταλήγοντας, συμπεραίνεται ότι ο συνδετικός κρίκος, που θα αυξήσει ενδοεπιχειρησιακά την αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο εξεταζόμενων μεταβλητών είναι η ενοποίηση των ήδη υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν, με σκοπό την βελτιστοποίηση λήψης αποφάσεων, η οποία αποτελεί και την πρόταση για επόμενη μελέτη.