Εταιρική διακυβέρνηση και παράγοντες που την διαμορφώνουν. Μελέτη περίπτωσης των χωρών: Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Φιλανδία - Δρούγκας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική ασχολείται με την εταιρική διακυβέρνηση εστιάζοντας στον τραπεζικό χώρο. Εξετάζεται δηλαδή η σχέση της εταιρικής διαχείρισης με τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, και ο ρόλος που παίζει η σύσταση των διοικητικών συμβουλίων στα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα της διοίκησης. Η χρησιμότητα της παρούσης μελέτης έγκειται στο να μελετήσει και να ομαδοποιήσει βάση βιβλιογραφίας και αρθογραφίας τους κρίσιμους παράγοντες που αφορούν την σύσταση των διοικητικών συμβουλίων και την σχέση τους με την απόδοση της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο εντοπισμός τέτοιων παραγόντων έχει καίρια σημασία γιατί ενδεχόμενη τροποποίηση τους μπορεί να έχει δραματική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών που εξετάζονται. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα παρακάτω ερωτήματα - θέματα όπως: • Πως η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου επηρεάζεται από το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας που εδρεύει η επιχείρηση. • Πως η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου επηρεάζεται από το οικονομικό περιβάλλον της χώρας που ανήκει η επιχείρηση. • Ποιοί παράγοντες παίζουν την πιο καθοριστική σημασία στην εταιρική διακυβέρνηση. • Σύγκριση μεταξύ τραπεζών διαφορετικών χωρών της ΕΕ. • Μελέτες περίπτωσης συγκεκριμένων χωρών.