Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων - Χριστοπούλου, Μαριάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Το ERP αντιπροσωπεύει τον προγραμματισμό επιχειρησιακών πόρων. Το ERP είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που διευκολύνει τη ροή πληροφοριών και συντονίζει όλους τους πόρους και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της επιχειρηματικής οργάνωσης. Οι λειτουργίες που συνήθως υποστηρίζονται από το σύστημα περιλαμβάνουν την κατασκευή, την απογραφή, τη ναυτιλία, την εφοδιαστική, τη διανομή, την τιμολόγηση και τη λογιστική. Ορισμένες λύσεις ενσωματώνουν τώρα τη λειτουργικότητα διαχείρισης σχέσεων με πελάτες. Μια μεγάλη ποικιλία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της τιμολόγησης, της παραγωγής, της διαχείρισης αποθεμάτων, της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και του ποιοτικού ελέγχου εξαρτώνται από αυτά τα συστήματα. Το σύστημα ERP βοηθά στη διαχείριση των συνδέσεων με εξωτερικούς φορείς καθώς και στην ενίσχυση της διαχείρισης απόδοσης. Χρησιμοποιεί μια κεντρική βάση δεδομένων και συνήθως βασίζεται σε μια κοινή πλατφόρμα υπολογιστών. Παρέχει στον χρήστη ένα ενιαίο, σταθερό, ομοιόμορφο περιβάλλον. Οι λύσεις ERP εξελίχθηκαν από εφαρμογές που εστιάστηκαν στις απαιτήσεις υλικών και στον σχεδιασμό πόρων και στην ολοκληρωμένη κατασκευή υπολογιστών. Ο όρος Σχεδιασμός πόρων επιχειρήθηκε όταν οι προγραμματιστές λογισμικού αναζητούσαν ένα όνομα που θα περιγράφει πιο εύστοχα αυτά τα ευρύτερα συστήματα. Αυτές οι νέες λύσεις παρείχαν λειτουργίες που περιλάμβαναν άλλες εφαρμογές εκτός από την κατασκευή. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκύπτουν σε επιχειρήσεις που μπορούν να περιορίσουν το κόστος, έτσι ώστε τα αυξημένα έσοδα να μεταφράζονται σε υψηλότερα κέρδη. Μια καλά κατασκευασμένη και υλοποιημένη λύση ERP θα πρέπει να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητα μέσω βελτιωμένων λειτουργιών. Η τυποποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, που απαιτείται για την επιτυχή υλοποίηση του ERP, θέτει τις βάσεις για την επίτευξη βελτιωμένης αποτελεσματικότητας. Μια αποτελεσματική εφαρμογή μιας λύσης ERP βελτιστοποιεί τη χρήση του εξοπλισμού και του εργατικού δυναμικού. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη σημασία άλλων ERP δυνατοτήτων όπως ο προγραμματισμός και ο προγραμματισμός πόρων.