Η επίδραση των συστημάτων ERP στον εσωτερικό έλεγχο και τη λογιστική διάρθρωση των επιχειρήσεων - Κουρούνη, Αλεξάνδρα-Λουκία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον αυξημένο ανταγωνισμό και τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν σύγχρονους τρόπους για την επιβίωση και την επιτυχία τους. Βασικός τους σκοπός είναι να κρατήσουν σταθερή τη θέση τους στην αγορά, αλλά και με απώτερο στόχο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων – ίσως η πλειοψηφία- και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει εγκαταστήσει ή βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης των συστημάτων προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning - ERP). Τα ERP συστήματα έχουν αναδιοργανώσει τις επιχειρησιακές πρακτικές και διαδικασίες των οικονομικών μονάδων. Οι αλλαγές που επιφέρουν στις επιχειρήσεις έχουν σημαντικές επιδράσεις στη Διοικητική Λογιστική και στους Εσωτερικούς Ελεγκτές, οι οποίοι συχνά καλούνται να προσαρμόσουν τις μεθόδους και τις τεχνικές τους στις απαιτήσεις του νέου πληροφοριακού συστήματος. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξεταστούν οι τομείς του εσωτερικού ελέγχου και των πληροφορικών συστημάτων, με σκοπό να προσδιοριστούν και να αναλυθούν οι βασικές πτυχές τους, καθώς και οι τρόποι υιοθέτησής τους από τις επιχειρήσεις. Η παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου μπορεί να λειτουργήσει, μέχρι ένα σημαντικό βαθμό, ως ασπίδα προστασίας για τις διοικήσεις και τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Οφείλει όμως και να προσαρμόζεται προκειμένου να συμφωνεί με τις απαιτήσεις του εξελισσόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Μία από αυτές τις εξελίξεις είναι και η ευρεία εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων. Οι δύο έννοιες φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται ταυτόχρονα από τις επιχειρήσεις και συνεπώς αλληλεπιδρούν.