Μελέτη επαγόμενων υπερτάσεων λόγω κεραυνικού πλήγματος σε φωτοβολταϊκά συστήματα - Σαμπάνης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται την μελέτη των επιπτώσεων που προέρχονται από κεραυνικά πλήγματα σε συστήματα φωτοβολταϊκής μετατροπής. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται οι επαγόμενες υπερτάσεις που αναπτύσσονται στα καλώδια ισχύος των συστοιχιών των φωτοβολταϊκών πλαισίων που καταλήγουν στον αναστροφέα. Μέσω του πακέτου λογισμικού SES CDEGS έγινε σχεδιασμός φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 10kWp και προσομοίωση πρόσπτωσης κεραυνικού πλήγματος σε έξι περιπτώσεις διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Τα χαρακτηριστικά του κεραυνικού πλήγματος και των καλωδίων ισχύος, οι βάσεις στήριξης, τα πλαίσια και το σύστημα αντικεραυνικής προστασίας αποτέλεσαν τις σταθερές παραμέτρους των προσομοιώσεων. Η διαφοροποίηση των εξεταζόμενων περιπτώσεων έγκειται στην ειδική αντίσταση του εδάφους καθώς και στους σχηματιζόμενους βρόχους των καλωδίων που συνδέουν τα πλαίσια σε δύο συστοιχίες των είκοσι (20) πάνελ. Μελετούνται οι μέγιστες εμφανιζόμενες υπερτάσεις κατά μήκος των καλωδίων καθώς και η μεταβολή των υπερτάσεων με την πάροδο του χρόνου στα άκρα της διάταξης όπου βρίσκεται ο αναστροφέας. Επιπλέον πραγματοποιείται σύγκριση μεταξύ των διαφόρων διατάξεων όσον αφορά τις μέγιστες εμφανιζόμενες υπερτάσεις. Τέλος, τα αποτελέσματα αναμένεται να αποτελέσουν αρωγή στη σχεδίαση Φ/Β συστημάτων, αυξάνοντας την αξιοπιστία τους και συντελώντας στη βελτίωση της κεραυνικής συμπεριφοράς τους.