Σχεδιασμός αναρτώμενου καταστρώματος δεξαμενής LNG - Αλεξανδρή, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη και διαστασιολόγιση του αναρτώμενου καταστρώματος της δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Το αναρτώμενο κατάστρωμα είναι η οροφή της εσωτερικής δεξαμενής ΥΦΑ. Παρουσιάζεται η διαδικασία μελέτης και σχεδιασμού με βάση τους Ευρωκώδικες και τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσω του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων ADINA. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο φυσικό αέριο και τις ιδιότητες του, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, το λόγο υγροποίησης του, τις εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης του. Ακόμη, αναφέρονται τα είδη των δεξαμενών αποθήκευσης και αναλύονται τα μέρη της δεξαμενής λεπτομερειακά καθώς και ο τρόπος σύνδεσής τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους κανονισμούς που υπάρχουν για την περιοχή εγκατάστασης, την κλιματολογία, τα σεισμικά χαρακτηριστικά και γενικά το περιβάλλον. Αναφέρονται οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπιστούν, οι συνέπειες και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν πριν και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της δεξαμενής. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του αναρτώμενου καταστρώματος σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα δοκάρια, οι διατομές, οι συνδέσεις το χαλυβδόφυλλο, οι φορτίσεις που θα γίνουν, οι συνδυασμοί φόρτισης, ο τρόπος φόρτισης του φορέα καθώς και οι έλεγχοι που θα γίνουν. Ακόμη αναφέρεται η διαφραγματική συμπεριφορά του καταστρώματος στο σεισμό και η συστολή που υφίσταται λόγω θερμοκρασιακής μεταβολής που δε λαμβάνεται υπόψιν στους συνδυασμούς φόρτισης. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την ανάλυση για κάθε συνδυασμό φόρτισης. Αρχικά παρατίθενται τα αποτελέσματα από τη φάση κατασκευής των συνδυασμών Οριακής Κατάστασης Αστοχίας (ΟΚΑ). Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μέσω διαγραμμάτων στη φάση λειτουργίας από τους συνδυασμούς ΟΚΑ και ΟΚΛ (Οριακή Κατάσταση Λειτουργικότητας). Διεξάγονται αναλύσεις για το σεισμό ΟΒΕ και SSE αρχικά στατικά και στη συνέχεια με φασματική ανάλυση και γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων. Οι αναλύσεις για το σεισμό, λαμβάνουν υπόψιν τους και τις τρεις διευθύνσεις, δηλαδή οι συνδυασμοί είναι αρχικά με κύρια διεύθυνση τη Χ, στη συνέχεια την Υ και τέλος τη Ζ. Οι έλεγχοι διεξάγονται για το δυσμενέστερο συνδυασμό. Στη συνέχεια αφού το καταστρωμα υποβάλλεται σε θερμοκρασιακή μεταβολή, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μόνο από αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας για να γίνει φανεί το μέγεθος των εντατικών μεγεθών στο φορέα.