Ανάλυση μικροδομής συγκολλημένων δοκιμίων παραγωγικής διαδικασίας LSAW - Τσούμπας, Αναστάσης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η μικροδομή τεσσάρων πειραματικών δοκιμίων (X52M, X65M, X56M, X65M) τα οποία δόθηκαν από την παραγωγική διαδικασία LSAW της «Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.» με στόχο την αξιολόγηση της συγκόλλησης. Μελετήθηκαν οι περιοχές του μετάλλου βάσης (BM: base metal), της ζώνης συγκόλλησης (WZ: weld zone), της διείσδυσης των δύο συγκολλήσεων (PN: penetration), της ζώνης μερικής εκλέπτυνσης των κόκκων (ICHAZ: intercritical heat affected zone), της ζώνης πλήρους εκλέπτυνσης των κόκκων (FGHAZ: fine-grained heat affected zone) και της ζώνης μεγέθυνσης των κόκκων (CGHAZ: coarse-grained heat affected zone). Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίστηκαν από φωτογραφίες μέσω οπτικής μικροσκοπίας, στερεοσκοπίας και EBSD και από υπολογισμούς μέσω μικροσκληρομετρητή. Προέκυψαν ιδιαίτερα επιθυμητές λεπτόκοκκες μικροδομές, όπως η φερριτοπερλιτική στο βασικό μέταλλο, οι μορφολογίες του αλλοτριόμορφου (GBF: grain boundary ferrite), του Widmanstätten (W) και του βελονοειδούς φερρίτη (AF: acicular ferrite) στη ζώνη συγκόλλησης και στη διείσδυση. Η μπαινιτική (B: bainitic) στη ζώνη πλήρους εκλέπτυνσης των κόκκων είναι αυτή που μοιάζει αρκετά με των εξομαλυμένων χαλύβων (normalized steel) στη ζώνη πλήρους εκλέπτυνσης των κόκκων. Η επιτυχία των συγκολλήσεων έγκειται κυρίως στις ανωτέρω μικροδομές αλλά και στην ορθή διαστασιολόγησή τους.