Logistics στις θαλάσσιες μεταφορές - Μπότσου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Το σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο ενεργούν και καλούνται να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι έντονα ανταγωνιστικό, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Σημαντικός συντελεστής για την επιβίωση μιας επιχείρησης, είναι η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορόσημο για την εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα μέσα μεταφοράς για την διακίνηση των εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο, με κυρίαρχες τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι σύγχρονες τάσεις που κυριαρχούν παγκοσμίως, όπως ο εντατικός ανταγωνισμός, το e-business και οι υψηλές προσδοκίες των πελατών, απαιτούν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα Logistics. Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι καταλυτικός στην επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και έτσι διάφορα τεχνολογικά προϊόντα και συστήματα χρησιμοποιούνται υπό την ευρεία έννοια της διαχείρισης των Logistics. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των Logistics στις θαλάσσιες μεταφορές και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές ωφελούνται από τις τεχνολογικές λύσεις που παρέχονται στηριζόμενες στις εκάστοτε τάσεις της τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η εργασία αποσκοπεί σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των Logistics γενικά, καθώς και της αγοράς των Logistics στις θαλάσσιες μεταφορές ειδικά, στην επισκόπηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και πως αυτά επιλύονται χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις που παρέχονται από εταιρείες λογισμικού. Όπως είναι αναμενόμενο, οι θαλάσσιες μεταφορές επιδρούν άμεσα και έμμεσα στην οικονομία των χωρών και συγκεκριμένα για την Ελλάδα της κρίσης αποτελούν θεμέλιο λίθο της οικονομίας. Τα ραγδαία άλματα της τεχνολογίας επηρεάζουν τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να βελτιώσει την απόδοση του.