Τεχνοοικονομική Αξιολόγηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συστημάτων Αποθήκευσης. Μελέτη Περίπτωσης Στον Ελληνικό Χώρο - Κεραμιώτης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα διατριβή στοχεύει στην ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα επιχειρείται ανασκόπηση των παγκόσμιων τάσεων και του διεθνούς πλαισίου μέσω του οποίου οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν σταδιακά κύριο ρόλο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Εν συνεχεία, το ως άνω πλαίσιο συγκεκριμενοποιείται και παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο και οι βέλτιστες διαθέσιμες εναλλακτικές. Η εργασία παρουσιάζει τις κύριες μεθοδολογίες αξιολόγησης οικονομικής αποτίμησης έργων ΑΠΕ και πραγματεύεται τις κύριες πηγές αβεβαιότητας. Τέλος, τα ανωτέρω εφαρμόζονται ενδεικτικά σε ένα απομονωμένο σύστημα στον ελλαδικό χώρο, αντιπροσωπευτικό ενός μικρού μη διασυνδεδεμένου νησιού. Τελικώς, παρουσιάζονται τα κύρια ευρήματα και παρατίθενται προτάσεις μελλοντικής εργασίας. Συνοπτικά, η εργασία αναδεικνύει την αναγκαιότητα αναδιαμόρφωσης του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ώστε να ενσωματωθούν στην εγχώρια αγορά ισχύος ρηξικέλευθες και καινοτόμες λύσεις ώστε να επιτευχθούν τόσο οι εθνικοί στόχοι όσο και η μείωση του κόστους παραγωγής.