Διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων πληροφορικής - Φίλης, Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των απαραίτητων ενεργειών για το σχεδιασμό και επιτυχή υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων πληροφορικής δίνοντας έμφαση σε κάθε βήμα στις διαδικασίες που επιβάλλονται από τα συστήματα διαχείρισης και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και στο τρόπο που ο φορέας υλοποίησης πρέπει να κινηθεί ώστε να διασφαλίσει την επιτυχή υλοποίηση του έργου , την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αλλά και λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα περιγράφονται οι νέοι κανόνες που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο και πως αυτοί αντανακλούν στον προγραμματισμό για την υλοποίηση νέων έργων και τις απαιτήσεις για τη σχεδίαση τους. Αναλύονται όλα τα στάδια και αναλυτικά η ροη ενεργειών που θα απαιτηθούν καταρχήν για την έγκριση του έργου , την ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και κατόπιν την υλοποίηση του σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε όλη την ροή θα γίνει προσεγγιστική εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου αλλά κυρίως θα αναλυθούν τα σημεία που ο φορέας υλοποίησης του έργου θα πρέπει να προσέξει και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να οργανώσει τον προγραμματισμό του έργου ώστε να κερδίσει χρόνο και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης που μπορεί να προκύψουν από καθυστερήσεις και αλλαγές με δεδομένο ότι οι τόσο οι χρόνοι όσο και οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων χρηματοδότηση είναι περιορισμένοι. Τέλος με βάση την προηγούμενη εμπειρία , προσαρμοσμένη όμως στα νέα δεδομένα, θα αναδειχθούν καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς να αντλήσουν ιδέες και να βελτιώσουν τον προγραμματισμό τους ώστε ενσωματώνοντας την εμπειρία των προηγουμένων να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.