Επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής συμπεριφοράς υφιστάμενων κτηρίων: Επικρατούσες τεχνικές και μελέτες περιπτώσεων - Χούσος, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των επικρατέστερων τεχνικών ενεργειακής αναβάθμισης που χρησιμοποιούνται σήμερα και η εφαρμογή ορισμένων από αυτές σε υφιστάμενα κτήρια. Οι επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής συμπεριφοράς που αναλύονται αφορούν τόσο το κτηριακό κέλυφος, όσο και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου. Στη συνέχεια, περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής απαίτησης και κατανάλωσης του κτηρίου, οι παραδοχές που γίνονται κατά τον υπολογισμό και η μέθοδος ενεργειακής κατάταξης. Τέλος αναπτύσσονται σε πρακτικό επίπεδο, μελέτες περίπτωσης τεσσάρων διαφορετικών υφιστάμενων κτηρίων (δύο διαμερισμάτων και δύο καταστημάτων) και γίνεται εφαρμογή τεχνικών ενεργειακής αναβάθμισης προκειμένου να συγκριθεί το περιβαλλοντικό όφελος με το κόστος της αντίστοιχης επένδυσης.