Η μεταβολή των αστικών κενών σε δίκτυο «πάρκων τσέπης» με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Η περίπτωσή του Μεταξουργειου - Περδικογιάννη, Σαμαρέ-Δαναḯδα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Το πλαίσιο μελέτης της εργασίας αφορά στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Η ανάγνωση του σύγχρονου αστικού τοπίου στοχεύει στην ανάδειξη των προβλημάτων της αθηναϊκής μεγαλούπολης, τονίζοντας την έλλειψη αστικού χώρων πρασίνου, την ύπαρξη μεγάλου ποσοστού αστικών κενών και άδειων κελυφών καθώς και την εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου. Στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον «αιωρείται» η ανάγκη εξεύρεσης σύγχρονων λύσεων με σκοπό την αύξηση και τη διασπορά «πνευμόνων» πρασίνου στον αστικό ιστό της πόλης με στόχο τη βελτίωση του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης. Οι αστικοί υπαίθριοι χώροι αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του αστικού ιστού συμβάλλοντας στην επιτυχημένη σύνδεση της δομής του, εξυπηρετώντας παράλληλα την εύρυθμη μετακίνηση και διαβίωση των πολιτών. Οι σύγχρονες πόλεις, όπως η Αθήνα αναζητούν μέσα από καινοτόμες μεθόδους εντός ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού τη αναδιαμόρφωση του αστικού τοπίου [αξιοποίηση αστικών κενών- διαμόρφωση χώρων πρασίνου-δικτύωση]. Η εργασία υποστηρίζει πως η χρήση των «Πάρκων Τσέπης» μέσω της επανάχρησης των αστικών κενών μιας περιοχής είναι ικανή να αναζωογονήσει τον πυκνοδομημένο αστικό ιστό επανακτώντας για την γειτονιά το δημόσιο χώρο που της αναλογεί. Η παρέμβαση αυτή μέσα από τις διαδικασίες μιας «κοινωνικής φιλοσοφίας σχεδιασμού» που τα χαρακτηρίζει, μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα στρατηγικής σημασίας επίπεδο γειτονιάς. Χωρική αναφορά θα αποτελέσει η ιστορική γειτονιά του Μεταξουργείου.