Η επίδραση της υγρασίας στο μέτρο επανάκτησης των ασύνδετων υλικών - Φαράντος, Παρασκευάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Οδοποιίας, 2017)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, διερευνάται η ελαστική απόκριση του ασύνδετου αμμοχάλικου, ως υλικό βάσεων και υποβάσεων στην κατασκευή εύκαμπτων οδοστρωμάτων, σε σχέση με την περιεχόμενη υγρασία. Η διερεύνηση αυτή και ο χαρακτηρισμός της ελαστικής συμπεριφοράς του ασύνδετου κοκκώδους υλικού βασίζεται στο μέτρο επανάκτησης Mr και υλοποιείται σε πρώτη φάση μέσω της ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας και σε δεύτερη και κύρια φάση, μέσω εργαστηριακού πειράματος. Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύεται η μη γραμμική συμπεριφορά των ασύνδετων υλικών οδοστρωσίας, ενώ παρουσιάζονται οι μέθοδοι υπολογισμού και τα καταστατικά μοντέλα εκτίμησης του μέτρου επανάκτησης. Η πειραματική διαδικασία αφορά αρχικά στον προσδιορισμό των φυσικών ιδιοτήτων διαβαθμισμένου ασύνδετου υλικού, όπως είναι η κοκκομετρική διαβάθμιση και το βέλτιστο ποσοστό περιεχόμενης υγρασίας. Στη συνέχεια περιλαμβάνει τριαξονικές δοκιμές επαναλαμβανόμενης φόρτισης σε δοκίμια του υπόψη υλικού, συμπυκνωμένα σε διαφορετικά ποσοστά υγρασίας, από τις οποίες προκύπτουν δεδομένα για την ελαστική παραμόρφωση και το μέτρο επανάκτησης του υλικού. Πραγματοποιείται δε στατιστική ανάλυση των πειραματικών δεδομένων και διερευνάται η προσαρμογή επιλεγμένων καταστατικών μοντέλων πρόβλεψης σε αυτά. Η αξιολόγηση και η συγκριτική ανάλυση των ανωτέρω αποτελεσμάτων οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα, όσον αφορά στην ελαστική απόκριση του υλικού, την επίδραση της φόρτισης και της υγρασίας σε αυτή, αλλά και την καταλληλότητα των καταστατικών μοντέλων εκτίμησης του μέτρου επανάκτησης. Τέλος, παρουσιάζονται συνοπτικώς κάποια κύρια σημεία, τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.