Σχεδιασμός πολυώροφου μεταλλικού κτιρίου γραφείων με πλαίσια ροπής και συνδέσμους δυσκαμψίας - Νικολακόπουλος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η ανάλυση και η διαστασιολόγηση ενός εξαώροφου μεταλλικού κτιρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει γραφεία. Ο φέρων οργανισμός του είναι από δομικό χάλυβα, ενώ οι πλάκες είναι σύμμικτες. Πρόκειται για ένα τυπικό κτίριο από χάλυβα στο οποίο διαμορφώνονται πλαίσια ροπής στη μία διεύθυνση και πλαίσια με κεντρικούς συνδέσμους δυσκαμψίας στην άλλη. Η μελέτη του κτιρίου έγινε με το πρόγραμμα Robot Structural Analysis Professional 2017. Για την μελέτη της σύμμικτης πλάκας χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα SymDeck Designer 2, της εταιρείας Έλαστρον. Ο έλεγχος επάρκειας των μελών της κατασκευής έγινε σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες 0, 1, 3 και 4. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αντισεισμικός σχεδιασμός των μελών και των συνδέσεων του φορέα σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8, απ’ όπου προέκυψαν νέες μεγαλύτερες διατομές, λόγω των επιπλέον απαιτήσεων που επιβάλλονται λόγω του ικανοτικού σχεδιασμού. Τέλος, γίνεται μία σύγκριση μεταξύ του φορέα που προκύπτει από τον αντισεισμικό σχεδιασμό και του φορέα που δεν έχει σχεδιαστεί ικανοτικά.