Ένταξη της Βίλας Ζωγράφου σε δίκτυο πράσινων διαδρομών στο Δήμο Ζωγράφου - Ανδρικόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου κίνησης πεζών στο Δήμο Ζωγράφου με επίκεντρο το ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο της Βίλας Ζωγράφου. Το δίκτυο συγκροτείται από επιλεγμένους πράσινους άξονες, δηλαδή δρόμους τα χαρακτηριστικά των οποίων τους καθιστούν κατάλληλους για την απρόσκοπτη, ασφαλή και ευχάριστη πεζή μετακίνηση των κατοίκων έχοντας ως σημαντικότερο κόμβο το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο εσωτερικό της πόλης, τη Βίλα Ζωγράφου. Ο Δήμος Ζωγράφου είναι ένας πυκνοδομημένος Δήμος του Λεκανοπεδίου με συμπαγή οικιστικό ιστό όπου κυριαρχούν οι πολυώροφες πολυκατοικίες, η υψηλή κυκλοφορία των οχημάτων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και ο κατακερματισμός του αστικού πρασίνου. Παρά το γεγονός ότι στα ανατολικά γειτνιάζει με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και ταυτόχρονα περιβάλλεται από μεγάλους πράσινους χώρους, όπως τα πάρκα Γουδή και Ιλισίων, το Ζωγράφου παρουσιάζει μικρό ποσοστό χώρων πρασίνου στο εσωτερικό του. Το ευρύτερο συγκρότημα που ανήκει η Βίλα Ζωγράφου είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος χώρος πρασίνου μέσα στο Δήμο, ο οποίος συγχρόνως παραλαμβάνει χρήσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης και αποτελεί τόπο ξεκούρασης, άσκησης και αναψυχής για τους κατοίκους. Στα πλαίσια της εργασίας επιχειρείται η σύνδεση του φυσικού αυτού πυρήνα με την πόλη και τους πολίτες μέσω διαδρομών περπατήματος και επιπλέον ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης για τις καθημερινές μεταφορές. Η προώθηση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για το Δήμο Ζωγράφου αλλά και κάθε σύγχρονη ελληνική πόλη για τη δημιουργία ενός νέου οδικού περιβάλλοντος. Άλλωστε, τελικός στόχος της εργασίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην πόλη και η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των καθημερινών τους αναγκών.