Μελέτη ενίσχυσης τριώροφου κτιρίου και προσθήκης τεσσάρων ορόφων για χρήση γραφείων - Δεμερτζίδης, Ευστράτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Μελέτη Τριώροφου Κτιρίου και Προσθήκης Τεσσάρων Ορόφων Για Χρήση Γραφείων» εκπονήθηκε στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντικείμενο μελέτης της εργασίας αποτελεί η μελέτη προσθήκης ορόφων με σύμμικτη λειτουργία και η ενίσχυση του υφιστάμενου κτιρίου. Tο κτίριο που μελετήθηκε βρίσκεται στην περιοχή της Aθήνας και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον ΕΚΩΣ/ΕΑΚ 2000.Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με φέροντα οργανισμό από ωπλισμένο σκυρόδεμα . Στο κτίριο αυτό υπήρξε η ανάγκη επέκτασης του ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για γραφεία. Έτσι απαιτήθηκε η μελέτη προσθήκης 4 ορόφων αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση της υπάρχουσας κατασκευής. Η πορεία που ακολουθήθηκε για την εξακρίβωση της παραπάνω υπόθεσης αναπτύχθηκε σε τέσσερα επιμέρους στάδια. Αρχικά γίνεται ανάλυση της υπάρχουσας κατασκευής σε κατάλληλο προσομοίωμα, για την αναγνώριση του στατικού συστήματος, και αποτύπωση των υπαρχόντων οπλισμών των φερόντων στοιχείων. Στη συνέχεια έγινε η μελέτη για την προσθήκη των ορόφων. Έπειτα έγινε η αποτίμηση του υφιστάμενου κτιρίου μαζί με την προσθήκη με τη μέθοδο ανελαστικής στατικής ανάλυσης Pushover. Εντοπίζονται οι στατικές απαιτήσεις της προκύπτουσας κατασκευής και τα σημεία που χρήζουν ενίσχυσης. Ενισχύεται η κατασκευή όπου απαιτείται, με χρήση παραδοσιακών και νέων μεθόδων και γίνονται οι έλεγχοι με τα κριτήρια που επιβάλλουν ο ΚΑΝ.ΕΠΕ και ο Eυρωκώδικας (EC). Τέλος ξανακάνουμε ανελαστική στατική ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί ότι το ενισχυμένο πλέον κτίριο καλύπτει τα κριτήρια της στάθμης επιτελεστικότητας που διαλέξαμε. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε κατάλληλα χωρικά προσομοιώματα του κτιρίου στο στατικό πρόγραμμα Fespa. Συνολικά, τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση κρίνεται αναγκαία ώστε το υπάρχον οικοδόμημα να παραλάβει την πρόσθετη ένταση. Οι επεμβάσεις ενίσχυσης πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται η όψη του κτιρίου και οι εσωτερικοί χώροι του σε μεγάλο βαθμό και παράλληλα, όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, όπως ορίζουν οι διατάξεις των κανονισμών.