Πειραματική διερεύνηση θερμικών και ροϊκών χαρακτηριστικών φωτιάς εξερχόμενης από άνοιγμα - Καλαμάρας, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν τα θερμικά και ροϊκά χαρακτηριστικά φωτιάς εξερχόμενης από άνοιγμα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν πειράματα διαφορετικών συνθηκών και δεδομένων κάθε φορά. Για την πραγματοποίησή τους, έγινε χρήση πειραματικής διάταξης διαμερίσματος-πρόσοψης, μικρής κλίμακας σύμφωνα με το πρότυπο ISO9705, το οποίο είχε κατασκευαστεί στο εργαστήριο ετερογενών μιγμάτων και συστημάτων καύσης, στα πλαίσια παλαιότερης διπλωματικής εργασίας. Χρησιμοποιήθηκαν μετρητικά στοιχεία, κατάλληλα τοποθετημένα, (θερμοστοιχεία, μετρητές ροής θερμότητας, δικατευθυντικοί μετρητές), τα οποία συνδέθηκαν με υπολογιστή για την καταγραφή και μετέπειτα αξιολόγηση των πειραματικών τιμών. Συνολικά τοποθετήθηκαν 87 θερμοστοιχεία, 4 δικατευθυντικοί μετρητές ταχύτητας και 3 μετρητές ροής θερμότητας. Μελετήθηκαν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ισχύος, δύο διαφορετικές γεωμετρίες ανοίγματος και δύο ύψη καυστήρα, προκειμένου να μελετηθεί πως ο κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τελικά τα χαρακτηριστικά της φλόγας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 πειράματα και οι τιμές που προέκυψαν συγκρίθηκαν με αντίστοιχες εμπειρικές σχέσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Κύριοι παράγοντες μελέτης ήταν η επίδραση της ισχύος, της γεωμετρίας, καθώς και του ύψους του καυστήρα στα χαρακτηριστικά της φλόγας. Με βάση τα αποτελέσματα συμπεραίνεται πως όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της φωτιάς, για την περίπτωση γεωμετρίας ανοίγματος τύπου παραθύρου και για υψηλή θέση καυστήρα , τόσο τα φαινόμενα είναι πιο έντονα και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μεγαλύτερες. Σχετικά με τις εμπειρικές συσχετίσεις μελετήθηκαν τρεις διαφορετικές σχέσεις για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας εξωτερικής φλόγας και εκείνη που βρέθηκε να προσεγγίζει περισσότερο τις πειραματικές τιμές σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι εκείνη του Eurocode.