Poveglia: πρόταση κατοίκησης στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας - Ρετσινάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η πραγματικότητα και η ουτοπία συνιστούν τη διπλή ταυτότητα της πόλης της Βενετίας από τα πρώτα κιόλας χρόνια ίδρυσης της. Είναι μία πόλη αρχιτεκτονικών εφευρέσεων από την Αναγέννηση, ανεκπλήρωτων διαγωνισμών, και αβέβαιο μέλλον για αυτήν και μερικά από τα νησιά της που είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και δεκαετίες. Η διπλωματική εργασία αφορά την πρόταση κατοίκησης και ενεργοποίησης σε πολλαπλά επίπεδα του εγκαταλελειμμένου νησιού Poveglia στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Η Povevlia πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών νησιών νότια του ιστορικού κέντρου της Βενετίας και απέναντι από το Lido. Το νησί που αποτέλεσε τόπο εκτοπισμού ως λοιμοκαθαρτήριο αλλά και ψυχιατρείο εκφράζει σήμερα μια ανάγκη και ταυτόχρονα μία πρόκληση για την αξιοποίηση του, καθώς φαίνεται και από τους δύο πρόσφατους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για αυτό (2014,2016).