Αξιολόγηση εναλλακτικών τεχνικών φωτοσκίασης του ανάγλυφου με πολλαπλές φωτεινές πηγές με τη βοήθεια μετρήσεων οφθαλμικών κινήσεων - Καλιακούδα, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Χαρτογραφίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των εναλλακτικών τεχνικών φωτοσκίασης του ανάγλυφου με πολλαπλές πηγές φωτός με τη βοήθεια καταγραφής των οφθαλμικών κινήσεων. Η απεικόνιση του ανάγλυφου μιας περιοχής είναι μία από τις σημαντικές διαδικασίες της χαρτογραφικής σύνθεσης. Ο τρισδιάστατος χαρακτήρας των δεδομένων που το αποδίδουν καθώς επίσης και η συνέχειά του στον γεωγραφικό χώρο, καθιστούν την απεικόνισή του μία δύσκολη χαρτογραφική διαδικασία. Η απεικόνιση της φωτοσκίασης του ανάγλυφου (hill shading) αποτελεί προσπάθεια προσομοίωσης του φυσικού οπτικού αποτελέσματος μέσω μιας ιδεατής φωτεινής δέσμης. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, σχεδιάστηκε ένα χαρτογραφικό πείραμα, το οποίο χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας η κάθε μία από τις οποίες έχει απεικονιστεί με τρείς διαφορετικές μεθόδους φωτοσκίασης του ανάγλυφου. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ελεύθερης παρατήρησης, όπου το υποκείμενο δεν είχε κάποια συγκεκριμένη εργασία να εκτελέσει. Η ερευνητική διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω της ανάλυσης των οφθαλμικών κινήσεων. Οι κινήσεις αυτές αφορούν τις προσηλώσεις και τις σακκαδικές κινήσεις και μέσω των παράγωγων μεγεθών τους διερευνήθηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά βοήθησαν ώστε να βγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που το υποκείμενο αντιδράει, αναζητά και επεξεργάζεται παρατηρώντας τις διάφορες εικόνες φωτοσκίασης.