Σχιστολιθικό Αέριο: Οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά του φυσικού αερίου - Ζερβίδη, Κλειώ-Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, 2017)
Σε μια εποχή που το ενεργειακό ζήτημα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, η παραγωγή φυσικού αερίου από μη συμβατικές πήγες έχει γίνει αναπόφευκτη. Με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του πληθυσμού, η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία εικοσαετία. Έτσι, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση νέων πόρων φυσικού αερίου για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων οδήγησε στην λεγόμενη επανάσταση του μη συμβατικού φυσικού αερίου (σχιστολιθικού αερίου).Η παραγωγή φυσικού αερίου από τους μη συμβατικούς ταμιευτήρες, χωρίς την συμβολή της τεχνολογικής προόδου, ήταν απαγορευτική τα παλαιότερα έτη λόγω του πολύ χαμηλού ρυθμού παραγωγής και του μεγάλου κόστους εξόρυξης. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου πυροδοτήθηκε από την εξέλιξη της τεχνολογίας της οριζόντιας γεώτρησης και την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου έχει ήδη επιφέρει αλλαγές στο περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, ιδίως στις περιοχές όπου η ανάπτυξη του φυσικού αερίου αποτελεί νέα δραστηριότητα. Παράλληλα, ωστόσο, η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου έχει προκαλέσει κοινωνικό σάλο, αποτελώντας ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα εξ αιτίας των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών επιπτώσεων που συνεπάγονται από την ανάπτυξη του. Η ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου έχει αλλάξει άρδην την σκηνή του φυσικού αερίου: δημιούργησε υπερπροσφορά σε LNG και οδήγησε σε γενική πτώση τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές LNG των Ηνωμένων Πολιτείων θα φέρουν την επανάσταση στο διεθνές εμπόριο του LNG καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τους παραδοσιακούς εξαγωγείς των LNG και ειδικότερα με την Ρωσία, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Ευρώπης. Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Σχιστολιθικό αέριο : Οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά του φυσικού αερίου» εκπονήθηκε με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δομείται ως ακολούθως: Στο Κεφάλαιο 1, γίνεται ο διαχωρισμός - σύγκριση των εννοιών συμβατικού και μη συμβατικού φυσικού αερίου, παρουσιάζονται οι κυριότεροι τύποι μη συμβατικού φυσικού αερίου και αποτυπώνεται η κατάσταση των αποθεμάτων τους παγκοσμίως. Στο Κεφάλαιο 2, αναλύονται οι έννοιες του σχιστολίθου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά, τα οποία διέπουν, καθώς και οι διαεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την γένεση και τον σχηματισμό τους. Στο Κεφάλαιο 3, παρουσιάζεται εκτενέστερα η κατανομή των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου παγκοσμίως, καθώς και η ανάλυση του πολιτικού γίγνεσθαι και της δημόσιας αποδοχής που διέπουν κάθε ήπειρο/χώρα ανά την υφήλιο. Στο Κεφάλαιο 4, αναπτύσσονται οι τεχνικές παραγωγής σχιστολιθικού αερίου και ειδικότερα τα στάδια που δίεπουν τον κύκλο ζωής της παραγωγικής γεώτρησης. Στο Κεφάλαιο 5, παρουσιάζονται οι κίνδυνοι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες απορρέουν από την ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου, τα ισχύοντα κανονιστικά και περιβαλλοντικά πλαίσια καθώς και η ύπαρξη νομοθετικών κενών. Στο Κεφάλαιο 6, αναλύεται η διεθνής αγορά του φυσικού αερίου και πως αυτή διαμορφώνεται με την συμβολή του σχιστολιθικού αερίου και των επιπτώσεων και αλλαγών που επιφέρει η ανάπτυξή του παγκοσμίως. Στο Τελευταίο Κεφάλαιο (Συμπεράσματα), διατυπώνονται οι κύριες παρατηρήσεις και επισημαίνονται τα συμπεράσματα που απορρέουν από την διπλωματική εργασία.