Αποτύπωση, σχεδίαση και ανάλυση μονοκύλινδρου βενζινοκινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης - Βαρβαρήγος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη και η παρουσίαση μίας ολοκληρωμένης διαδικασίας για τον αντίστροφο σχεδιασμό μηχανής εσωτερικής καύσης και κιβωτίου ταχυτήτων. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε περιλαμβάνει το σχεδιασμό όλων των εξαρτημάτων της μηχανής είτε μέσω τρισδιάστατης σάρωσης (Geomagic) ή μέσω προγράμματος CAD (Solidworks). Στη συνέχεια ακολούθησε μελέτη για την αντοχή και τη διάρκεια ζωής της εν λόγω κατασκευής. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε κατάλληλο μοντέλου προσομοίωσης της μετάδοσης ισχύος στο κιβώτιο και επιλύθηκε μέσω των λογισμικών πακέτων KISSsoft και KISSsys. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αντίστροφος σχεδιασμός σε κινητήρα 123 cc με μέγιστη ισχύ 5,5 PS στις 5200 rpm (MAICO Μ125). Η ροπή του κινητήρα χωρίστηκε κατάλληλα σε επί μέρους κατηγορίες και πραγματοποιήθηκε πλήθος προσομοιώσεων για κάθε ταχύτητα του κιβωτίου ταχυτήτων (3 συνολικά). Κάθε μία από τις κατηγορίες στροφών εκτιμήθηκε ότι αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα ποσοστά χρήσης της μέγιστης ροπής. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων παρουσιάζονται συνολικά σε ένα Πίνακα, υποθέτοντας συγκεκριμένα ποσοστά χρήσης της κάθε ταχύτητας του κιβωτίου ταχυτήτων, προκειμένου να είναι άμεση η σύγκριση της διάρκειας ζωής των διαφόρων εξαρτημάτων.