Διερεύνηση παραμέτρων για την αξιολόγηση του κύκλου ζωής ενός οδοστρώματος - Παναγιώτου, Αλκιβιάδης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Οδοποιίας, 2017)
Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για υιοθέτηση βιώσιμων στρατηγικών στον τομέα των οδοστρωμάτων, η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη της μεθοδολογίας της αξιολόγησης κύκλου ζωής (Life Cycle Assessment – LCA) ως ένα χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός οδοστρώματος. Αρχικά, αναλύεται ο όρος αξιολόγηση κύκλου ζωής και γίνεται εκτενής περιγραφή των δομικών στοιχείων που συνθέτουν την εν λόγω μεθοδολογία. Ακολουθεί η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνεται υπόψη κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του οδοστρώματος και επισημαίνονται οι ελλείψεις της υπάρχουσας εμπειρίας και πρακτικής. Στη συνέχεια αναδεικνύεται η βιωσιμότητα της ανακύκλωσης στα οδοστρώματα μέσω της ανασκόπησης σχετικών διεθνών ερευνών όσον αφορά στην αξιολόγηση κύκλου ζωής οδοστρωμάτων, οι οποίες μας δείχνουν ότι η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και τεχνολογιών ανακύκλωσης παρουσιάζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, σε σχέση με τα συμβατικά υλικά και τις παραδοσιακές μεθόδους. Τέλος, διεξάγεται μια αξιολόγηση κύκλου ζωής για ένα πειραματικό οδόστρωμα που αφορά τη σύγκριση δύο διαφορετικών επεμβατικών ενεργειών και γίνεται αντιληπτό πώς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος LCA στην πράξη και ποια είναι τα οφέλη. Ανακεφαλαιώνοντας, τονίζεται η χρησιμότητα της αξιολόγησης κύκλου ζωής ως βοηθητικό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων για θέματα οδοστρωμάτων και γίνονται προτάσεις για την εξάλειψη ελλείψεων της μεθόδου που εμποδίζουν την ευρεία εφαρμογή της.