Μέθοδοι κρυογονικής υγροποίησης με εργαζόμενο μέσο αέριο άζωτο - Γεωργούλης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Ο κλάδος της θερμοδυναμικής που πραγματεύεται τη διαδικασία επίτευξης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, δηλαδή η κρυογονική, γνωρίζει μια ραγδαία εξέλιξη στη σημερινή εποχή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Η ανάγκη για χαμηλές θερμοκρασίες απαντάται σε αρκετές διεργασίες διαφορετικών επιστημονικών περιοχών, συνεπώς η μελέτη και περαιτέρω εξέλιξη της κρυογονικής επιστήμης κρίνεται απαραίτητη. Στην παρούσα διπλωματική γίνεται αρχικά αναφορά στις βασικές μεθόδους κρυογονικής υγροποίησης, με διάφορα αέρια ως εργαζόμενα μέσα. Επιπλέον, ακολουθεί η παράθεση των βασικών νόμων που διέπουν την επιστήμη αυτή, καθώς και των ιδιοτήτων των εργαζόμενων μέσων που χρησιμοποιούνται. Ακόμα, γίνεται περιγραφή της εφαρμογής της κρυογονικής στις διαστημικές αποστολές, μέσω της χρησιμοποίησης κρυογονικών προωθητικών για την επίτευξη της απαραίτητης πυραυλικής πρόωσης. Έπειτα, στο υπολογιστικό μέρος της διπλωματικής γίνεται μοντελοποίηση σε περιβάλλον matlab των βασικών και πιο συχνά απαντώμενων μεθόδων κρυογονικής υγροποίησης, με άζωτο ως εργαζόμενο μέσο. Τέλος, παρατίθενται τα αποτελέσματά τους και σχολιασμός των, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω μελέτη των μεθόδων αυτών.