Κλιμακωσιμότητα blockchain με χρήση DHT - Θεοφιλάτος, Δημοσθένης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της επαναστατικής τεχνολογίας του blockchain και η πρόταση μιας νέας προσέγγισής του. Το blockchain είναι ένας δυναμικός δημόσιος κατάλογος που βασίζεται σε peer-to-peer δίκτυα. Η πρωτοπορία του έγκειται στη λύση που δίνει στο ζήτημα της ομοφωνίας, δηλαδή της συμφωνίας των κόμβων του δικτύου σε μια κοινή κατάσταση, ενώ η ασφάλεια των δεδομένων του επιτυγχάνεται μέσω κρυπτογραφικών μεθόδων. Εκτός από τα πλεονεκτήματα, όμως, το blockchain έχει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την καταχώρηση νέων δεδομένων (ρυθμό και καθυστέρηση) και με τον όγκο των καταλόγων· αντιμετωπίζει, δηλαδή, πρόβλημα κλιμάκωσης. Έχουν ήδη προταθεί ορισμένες σοβαρές λύσεις για την κλιμάκωση του blockchain, όπως το proof-of-stake, τα lightning networks και το sharding. Επιπλέον, στην εργασία αυτή εξετάζεται η δυνατότητα της αποθήκευσης ενός καταλόγου blockchain σε Chord DHT, με στόχο το διαμοιρασμό του όγκου δεδομένων του. Η αποτίμηση της βιωσιμότητας αυτής της πρότασης γίνεται μέσω simulations, τα οποία βασίζονται στο δίκτυο της πρώτης και δημοφιλέστερης εφαρμογής blockchain, του Bitcoin.