Τεχνολογίες έξυπνων διασυνδεδεμένων αντικειμένων - Μαρτίνου, Χριστιάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς τεχνολογίες στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων(ΔτΠ), υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στο πλαίσιο των Έξυπνων Πόλεων, καθώς και όσον αφορά το πλήθος των υπηρεσιών που δημιουργούνται και παρέχονται ασταμάτητα στις μέρες μας. Απόρροια αυτών των εξελίξεων είναι η ακατάπαυστη παραγωγή τεραστίου όγκου δεδομένων, πολλά από αυτά ελεύθερα διαθέσιμα(Ανοιχτά Δεδομένα), και η ανάγκη αξιοποίησης αυτών. Εντασσόμενη στο πλαίσιο των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων, η διπλωματική εργασία ακολουθεί μια λογική κατά την οποία λαμβάνουμε δεδομένα από πηγές Ανοιχτών Δεδομένων, τα επεξεργαζόμαστε και τα αναλύουμε, ώστε να προκύψουν πληροφορίες, που θα είναι χρήσιμες για κάποιους φορείς, εταιρείες ή και οργανισμούς, και θα μπορέσουν έτσι να αξιοποιηθούν για ξεχωριστούς σκοπούς και εφαρμογές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στόχος είναι να εξαχθεί αποδοτική γνώση και να επιτευχθούν ωφέλιμα αποτελέσματα. Αρχικά, η εργασία προβαίνει σε βιβλιογραφική έρευνα προκειμένου να εντοπίσει διαθέσιμες πηγές Ανοιχτών Δεδομένων. Έπειτα, ασχολείται με δύο τομείς. Τα θέματα τα οποία πραγματεύεται είναι ο καιρός και τα γεγονότα. Στο ένα προσδιορίζεται η ωριαία κατάσταση του καιρού στο διάστημα μιας ημέρας και στο άλλο πραγματοποιείται η παραγωγή δομημένης και συγκεκριμένης πληροφορίας σχετικά με συμβάντα, εκδηλώσεις και διοργανώσεις που διεξάγονται σε συγκεκριμένους χώρους και κτίρια. Τέλος, διερευνάται ένας ενδεχόμενος συνδυασμός αυτών των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων τους, ούτως ώστε να παραχθεί κάποιο άλλο ωφέλιμο αποτέλεσμα. Όλα αυτά ενσωματώνονται στην εργασία, όπου γίνεται προσπάθεια οργανωμένης παρουσίασης αυτών, ακολουθώντας μια δομή επεξήγησης των βημάτων, από την έρευνα πηγών, την επεξήγηση της ροής εργασίας του κάθε τομέα, καθώς και την προσέγγιση των σεναρίων χρήσης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν, έως την παρουσίαση του σταδίου υλοποίησης του καθενός, την πρόταση κάποιας συνδυαστικής λογικής και ολοκληρώνεται με την παράθεση του κώδικα των συγκεκριμένων υλοποιήσεων-ροών.