Ανάκτηση αργιλίου από καολίνη με συνδυασμό πύρο-και ύδρο-μεταλλουργικών διεργασιών - Παπαγιάννη, Σωτηρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία αφορά στην ανάκτηση αργιλίου από τον καολίνη, έπειτα από την θερμική κατεργασία του με θειικό αμμώνιο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υδατοδιαλυτά άλατα Al και την εκχύλιση των τελευταίων με νερό. Πρόκειται για μια μέθοδο που συνδυάζει δύο διεργασίες, πυρομεταλλουργική και υδρομεταλλουργική. Πιο συγκεκριμένα, στη Διπλωματική Εργασία μελετώνται οι βασικοί παράμετροι της μεθόδου, κυρίως της πυρομεταλλουργικής διεργασίας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ανάκτησης του αργιλίου. Το περιεχόμενο της Διπλωματικής Εργασίας χωρίζεται σε δύο κύρια τμήματα: (i) στο θεωρητικό μέρος και (ii) στο πειραματικό μέρος που περιλαμβάνει την περιγραφή της πειραματικής διαδικασίας και την παρουσίαση και αξιολόγηση των πειραματικών αποτελεσμάτων. Στο Θεωρητικό Μέρος συνοψίζονται βιβλιογραφικές αναφορές για την παραγωγή του αλουμινίου σήμερα, τις πρώτες ύλες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, ενώ δίνονται επίσης πληροφορίες, για διάφορες εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής Al2O3 από άλλες πρώτες ύλες, με έμφαση στον καολίνη. Ειδικότερα, περιγράφεται η μέθοδος παραγωγής Al2O3 μετά από τη θερμική κατεργασία του καολίνη με (NH4)2SO4, με βάση σχετικές ερευνητικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο μέρος της Διπλωματικής Εργασίας περιγράφεται η πειραματική μελέτη που διεξήχθη και αξιολογούνται τα αποτελέσματά της. Αρχικά, αναφέρονται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, οι πειραματικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι αντίστοιχες πειραματικές διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, ακολουθεί η παράθεση των πειραματικών αποτελεσμάτων από τη μελέτη των παραμέτρων της μεθόδου και η αξιολόγησή τους, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η μέθοδος. Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα, ο μοριακός λόγος καολίνη / (NH4)2SO4 στα σχηματιζόμενα μείγματα και η θερμοκρασία πύρωσης είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες για την απόδοση της μεθόδου, ενώ η μπρικετοποίηση των μειγμάτων συμβάλλει επίσης, στην αύξηση της απόδοσης της.