Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος ασφαλούς συλλογής και διαχείρισης δεικτών ευημερίας του ατόμου - Ζάκκας, Παύλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τους ανθρώπους είναι η παρακολούθηση της φυσικής τους κατάστασης και γενικότερα της υγείας τους, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Φυσικά, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι το παραπάνω είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν αναλογιστούμε τους γρήγορους ρυθμούς ζωής ενός μέσου ανθρώπου της εποχής μας. Προκειμένου να ξεπεραστεί η δυσκολία αυτή, η τεχνολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς, μέσω της ευρείας χρήσης προσωπικών ενδυτών συσκευών και έξυπνων εφαρμογών, έχει καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ατόμου και η μέτρηση σημαντικών δεικτών ευημερίας του, προκειμένου να σχηματιστεί μια συνολική εικόνα για την υγεία του και τις καθημερινές του συνήθειες. Ωστόσο, οι μετρήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εξαγωγή συμπερασμάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του προέρχονται από πολλές και ποικίλες πηγές, γεγονός που οδηγεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ποικίλων μορφών και δομών. Έτσι, καθίσταται εξαιρετικά επίπονη η επεξεργασία των δεδομένων αυτών και η εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι, αφενός, η προτυποποίηση της μορφής των δεδομένων που συλλέγονται από ενδυτές συσκευές του χρήστη και εφαρμογές που παρακολουθούν τη φυσική του κατάσταση και, αφετέρου, η ανάπτυξη ενός συστήματος που αποτελείται από έναν εξυπηρετητή και μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου. Τελικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ασφαλής συλλογή προσομοιωτικών δεδομένων υγείας απο διάφορες πηγές, η μετέπειτα επεξεργασία τους, η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και η δημιουργία προτάσεων προς αυτόν με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ευημερίας του ατόμου μέσω σωστής καθοδήγησης. Συγκεκριμένα, προτείνεται, αρχικά, μία οντολογία δεδομένων υγείας και δεικτών ευημερίας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα κοινό λεξιλόγιο, η χρήση του οποίου διευκολύνει σημαντικά τη διαχείριση πληθώρας προσωπικών δεδομένων συλλεγμένων από ετερογενείς πηγές. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ένα σύστημα το οποίο μετατρέπει με βάση την προαναφερθείσα οντολογία τα συλλεχθέντα δεδομένα σε σημασιολογικά και, κατόπιν, τα επεξεργάζεται με σκοπό την εξαγωγή ορθών παρατηρήσεων. Απώτερη επιδίωξη του συστήματος που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η συνεχής συμβολή στη βελτίωση του ευ ζην του ατόμου μέσω παροχής καίριων συμβουλών που εχουν προέλθει από την επεξεργασία και τον περαιτέρω εμπλουτισμό δεδομένων που συλλέχθηκαν από προσωπικές του συσκευές και αισθητήρες στο περιβάλλον αυτού.