Πειραματική παραμετρική μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων δακτυλιοειδών δοκιμίων από σύνθετα υλικά - Θεμελάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διεξήχθη μια σειρά πειραματικών δοκιμών χαρακτηρισμού υλικού σε δακτυλιοειδή δοκίμια από σύνθετα υλικά κατασκευασμένων με τη μέθοδο περιέλιξης ινών. Τα δοκίμια κατασκευάστηκαν με χρήση ινών άνθρακα και ινών βασάλτη συνδυασμένες με κατάλληλο σύστημα εποξικής ρητίνης. Για τη μελέτη των δοκιμίων χρησιμοποιήθηκε μια τροποποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή της πειραματικής μεθόδου διαιρούμενου δίσκου (split-disk test - ASTM D2290). Η βελτιωμένη εκδοχή της πειραματικής μεθόδου εφαρμόστηκε με σκοπό την αξιόπιστη μέτρηση της αντοχής και του μέτρου ελαστικότητας κατά την περιφερειακή διεύθυνση των δοκιμίων. Δοκίμια διαφορετικών γεωμετρικών (διάμετρος, πάχος, πλάτος) και κατασκευαστικών (υλικό ενίσχυσης, δύναμη τάνυσης περιέλιξης, αριθμός δεσμών περιέλιξης) χαρακτηριστικών κατασκευάστηκαν και εξετάστηκαν προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των παραπάνω παραμέτρων στα αποτελέσματα της πειραματικής δοκιμής. Επιπλέον, μετρήθηκαν οι φυσικές ιδιότητες όλων των δοκιμίων (περιεκτικότητα ινών, πυκνότητα). Τέλος, στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε γραμμική ανάλυση αντοχής με χρήση πεπερασμένων στοιχείων της πειραματικής διάταξης που χρησιμοποιήθηκε.