Τοπίο αγοράς στον αστικό χώρο των Τρικάλων - Παυλίδη, Ναταλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να επέμβει στον αστικό χώρο των Τρικάλων και να διαμορφώσει με νέους όρους τον τόπο και τρόπο διεξαγωγής της υπαίθριας δημοτικής αγοράς της πόλης. Εξαιτίας της καθημερινής της επανάληψης, στο ίδιο πάντα σημείο, η αγορά ταλαντεύεται μεταξύ εφήμερου και μόνιμου. Αποτελεί σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και κοινωνικο-οικονομικής ζωής, ενώ ταυτόχρονα ευθύνεται για τη δυσλειτουργία και τη συμφόρηση του κέντρου. Προτείνουμε, παρ' όλα αυτά, η δημοτική αγορά να παραμείνει στην ιστορική της θέση, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο διαχρονικός της χαρακτήρας αλλά και η ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής, κάτω όμως από τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την ένταξή της στον αστικό ιστό και τη συνύπαρξή της με τις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης. Αντιμετωπίζουμε τον χώρο της αγοράς ως μια υποενότητα του δημόσιου χώρου της πόλης και θέτουμε σαν βασικό στόχο τη διατήρηση ή και δημιουργία της συνέχειάς του, κατά τη διάρκεια της λαϊκής αγοράς αλλά και μετά το πέρας της. Συνθέτουμε επιμέρους θραύσματα του δημόσιου χώρου, σε έναν συνολικό, ενιαίο χώρο, μέσα από μια ήπιας μορφής αστική παρέμβαση, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου της πόλης. Διερευνούμε τους χειρισμούς που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της αγοράς και θα αναβαθμίσουν τον χώρο που καταλαμβάνει. Αναζητούμε το σύστημα, το συνθετικό εργαλείο, που θα οργανώσει δυναμικά και ροϊκά τη δραστηριότητα της αγοράς, αλλά και όλες τις δραστηριότητες και κινήσεις που την πλαισιώνουν, τη συνοδεύουν, τη διαδέχονται.