Θησείο - Είσοδος στην Αρχαία Αγορά - Ζωγραφόπουλος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η σύνθεση προσπαθεί να προβληματίσει, αλλά και να διαχειριστεί την σχέση μεταξύ της σύγχρονης πόλης των Αθηνών και του αρχαιολογικού χώρου ο οποίος φανέρωσε την αρχαία Αγορά των Αθηνών, κατά έναν τρόπο στον οποίο οι δύο ενότητες θα καταφέρουν να συνυπάρξουν ξανά. Το πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα, είναι η ισχυρή παρουσία ενός χωρικού μη διαπερατού ορίου, το οποίο αποτρέπει την αβίαστη προσέγγιση αλλά και είσοδο στον χώρο της Αρχαίας αγοράς. Ο δημόσιος χώρος της πόλης και οι προεκτάσεις του σταματούν απότομα επί του ορίου, το οποίο συγκροτείται από αρκετά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι, πρώτον η ισχυρή παρουσία του Αθηναϊκού υπέργειου ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, δεύτερον οι απότομες πτυχώσεις της τοπογραφίας στα όρια του αρχαιολογικού πάρκου γενόμενες από την αρχαιολογική ανασκαφή, και τρίτον το σύνολο υψηλών σιδερένιων φρακτών οι οποίοι περικλείουν την αρχαία Αγορά. Επομένως, η σύνθεση προσπαθεί να αλλοιώσει αυτό το αυστηρό όριο, δημιουργώντας στο ενδιάμεσο έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο. Αυτός ο χώρος πλέον, οργανώνεται μέσα από ένα σύνολο περιπάτων οι οποίοι συνδέουν το ίχνος των αρχαίων αλλά και σύγχρονων δρόμων της πόλης. Η λύση προσπαθεί να εμφανίσει ξανά το ιστορικό παλίμψηστο της αρχαιότητας συνδέοντας το με τις σημερινές ανάγκες του δημοσίου χώρου στην περιοχή. Οι λειτουργίες που προτείνονται είναι δύο. Πρώτον, παραλλήλως της Αδριανού και στην απόληξη της συγκεκριμένης οδού, προτείνεται μία υπαίθρια αγορά η οποία ακολουθεί σε ρυθμό και θέση το ίχνος της ρωμαϊκής στοάς η οποία υπήρχε κατά την αρχαιότητα στην συγκεκριμένη θέση. Και δεύτερον, στην απόληξη της Αποστόλου Παύλου, προτείνεται μία εσωστρεφής τετράγωνη πλατεία η οποία πουριάζει με εμφανή τρόπο την γεωμετρία της, ως μία εννοιολογική μεταφορά τόσο της μορφής όσο και της ιδεολογικής φόρτισης κτιρίων που υπήρχαν στο εσωτερικό της αρχαίας Αγοράς.