Αθηναϊκές στοές - μέσα και ανάμεσα στα κτίρια: Χωρική ανάλυση των στοών του εμπορικού τριγώνου σε περιβάλλον GIS - Μπέλλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την χωρική ανάλυση των εμπορικών στοών του εμπορικού τριγώνου των Αθηνών μέσα από τη διερεύνηση των προτύπων και των τυπολογιών τους. Για την εφαρμογή αυτή, σε πρώτο επίπεδο αναλύονται η έννοια και η σημασία των εμπορικών στοών στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, μέσα από την ιστορική εξέλιξή τους που χαρακτηρίστηκε από την περίοδο της μεγάλης ακμής ακολουθούμενη από σταδιακή πτώση και εγκατάλειψη. Στη συνέχεια περιγράφεται, η σημερινή κατάσταση των εμπορικών στοών, η σχέση τους με το συνολικό αστικό ιστό, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο δομικό κομμάτι και εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η χωρική ανάλυση αυτών ως αντικειμένων και των χαρακτηριστικών τους, καθίσταται αναγκαία. Ακολούθως, περιγράφονται τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται και προτείνονται για την εφαρμογή της χωρικής ανάλυσης, έτσι ώστε να είναι σαφή τα ενδιάμεσα και τελικά αποτελέσματα και συμπεράσματα. Για την εφαρμογή των παραπάνω, και πριν από αυτή, προτείνεται συγκεκριμένο μεθοδολογικό πλαίσιο προσέγγισης του συνολικού ζητήματος με περιγραφή των σταδίων και αιτιολόγηση των επιλογών, και, ακολούθως, παρουσιάζεται η περιοχή μελέτης με τα χαρακτηριστικά της που δρουν ως υπόβαθρο των στοών, για τη σφαιρικότερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές λειτουργούν και χωροθετούνται. Στο βασικό κομμάτι του κορμού της εργασίας, λαμβάνει χώρα η περιγραφή της συλλογής και εισαγωγής στο πρόγραμμα των δεδομένων που αφορούν τις υπό εξέταση μεταβλητές, όπως έχουν οριστεί, η στατιστική και η χωρική τους ανάλυση σε περιβάλλον GIS μέσω της διερεύνησης προτύπων και τυπολογιών που τις χαρακτηρίζουν, οδηγώντας εν τέλει στην κατανόηση της γεωγραφίας των στοών στην περιοχή μελέτης. Τέλος, τα αποτελέσματα των αναλύσεων οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τη συνολική προσέγγιση του ζητήματος και παρουσιάζονται προοπτικές για περαιτέρω έρευνες.