Μοντελοποίηση και Έλεγχος Συστημάτων VSC-HVDC για Διασυνδέσεις Νησιών - Εφαρμογή στην Κρήτη - Μουτεβελής, Διονύσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Η μεταφορά ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις μέσω γραμμών υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC-High Voltage Direct Current) κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια λόγω του μειωμένου κόστους και απωλειών αλλά και της αυξημένης ελεγξιμότητας που προσφέρει. Μια από τις πολλές εφαρμογές στις οποίες χρησιμοποιείται είναι η διασύνδεση απομονωμένων νησιωτικών συστημάτων μέσω υποβρύχιων καλωδίων. Στην παρούσα εργασία έγινε αναλυτική παρουσίαση της τεχνολογίας HVDC και των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία μεταφοράς εναλ- λασσομένου ρεύματος. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην υλοποίησή της με μετατροπείς πηγής τάσης (VSC-Voltage Source Converter) και εξετάζεται σε θεωρητικό επίπεδο η συμβολή της στη ρύθμιση σημαντικών παραμέτρων ενός δικτύου, όπως η τάση και η συχνότητα. Στη συνέχεια, αφού παρουσιάστηκε το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με τον έλεγχο των VSC-HVDC μετατροπέων, σχεδιάστηκε και μοντελοποιήθηκε μια HVDC διασύνδεση για εφαρμογή σε νησιωτικό δίκτυο. Η HVDC διασύνδεση θεωρήθηκε ότι θα συνυπάρχει με μια AC γραμμή μεταφοράς, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά σε αυτή. Αυτό έγινε για να ανταποκρίνεται η σχεδίαση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις σύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με το ελληνικό ηπειρωτικό δίκτυο, η οποία μελετάται επί του παρόντος. Τα παραπάνω υποστηρίχθηκαν με προσομοιώσεις που διεξήχθησαν μέσω του λογισμικού Matlab/Simulink. Ιδιαίτερη έμφαση στις προσομοιώσεις αυτές δόθηκε σε διαφορετικές καταστάσεις σφάλματος και στην διατήρηση ικανοποιητικής απόκρισης του δικτύου σε αυτές.