Διερεύνηση κριτηρίων επιλογής θέσεως υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Παπαβασιλείου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ραγδαία παγκοσμίως, με τη σημασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών των πολιτών να είναι πολύ σημαντική. Η αιολική ενέργεια προβάλλεται ως η πλέον ελκυστική επιλογή για την λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να αποτελούν την επιτομή της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας, καθώς συνδυάζουν την αύξηση της αποδοτικότητας του έργου και εξαλείφουν τα αισθητικά προβλήματα της θέας και του θορύβου. Η επιλογή της κατάλληλης θέσης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο μελέτης, καθώς αλληλοεπιδρά με τις υπάρχουσες δραστηριότητες και λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος κατασκευής του. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εύρεση, η μελέτη των κριτηρίων που σχετίζονται με την επιλογή θέσεως εγκατάστασης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου και ο βαθμός με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του έργου. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μία οικονομική ανάλυση του κόστους κατασκευής και θεμελίωσης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου, συνδέοντας την εγκατεστημένη ισχύς του έργου με το βάθος του πυθμένα και την απόσταση από την ακτή, με βάση τα οικονομικά δεδομένα περατωμένων έργων παγκοσμίως. Επιπλέον, έγινε μία παρουσίαση των φυσικών και τεχνικών χαρακτηριστικών της περιοχής του Αιγαίου Πελάγους, τονίζοντας το περιβαλλοντικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καθορίζονται οι οικονομικές δραστηριότητες και κάθε είδους περιορισμοί. Τέλος, διεξήχθη μία ανάλυση περιπτώσεων με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης θέσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, μεγάλου μεγέθους, υπεράκτιου αιολικού πάρκου, η οποία βασίστηκε στα κριτήρια που περιγράφηκαν και στα στοιχεία που προέκυψαν από την οικονομική και τεχνική μελέτη. Η εργασία αυτή, μπορεί να αποτελέσει τη θεωρητική βάση και τη λογική σχεδίασης ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος υποδοχής και επεξεργασίας δεδομένων με στόχο την καλύτερη προσέγγιση της βέλτιστης θέσης για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου, μεγιστοποιώντας την απόδοση της επένδυσης τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά.