Θαλάσσιες πολυβηματικές επικοινωνίες (από πλοίο σε πλοίο): μοντέλα διάδοσης και μελέτη συνδεσιμότητας - Σταράκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των μοντέλων απωλειών διάδοσης στις θαλάσσιες επικοινωνίες, καθώς και οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των θαλάσσιων πολυβηματικών δικτύων πλέγματος που δημιουργούνται κυρίως από γειτονικά πλοία. Αρχικά, αναλύθηκαν τα φαινόμενα που επιδρούν στη μετάδοση του σήματος όπως οι υδρατμοί, η κίνηση θάλασσας και των πλοίων, καθώς και η καμπυλότητα της γης και το φαινόμενο της περίθλασης. Παρουσιάστηκαν κάποια βασικά μοντέλα απωλειών διάδοσης που ταιριάζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν σε MATLAB για να εξετασθεί η ευαισθησία των παραμέτρων τους. Εξάχθηκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Επιπλέον παρουσιάστηκε η έννοια της συνδεσιμότητας στα αδόμητα πολυβηματικά δίκτυα και εξηγήθηκαν διάφορα βασικά μοντέλα κινητικότητας, δίνοντας έμφαση στο μοντέλο των Τυχαίων Στάσεων και στο μοντέλο Τυχαίας Κατεύθυνσης. Κάνοντας χρήση αυτών των μοντέλων, της μεθοδολογίας των τυχαίων σημείων Poisson για την κατανομή των πλοίων στον χώρο, των μοντέλων απωλειών διάδοσης που προαναφέρθηκαν για την εύρεση της ισχύς υλοποιήθηκαν σε MATLAB διάφορες προσομοιώσεις. Στόχος τους η εκτίμηση της συνδεσιμότητας και της πιθανότητας απομόνωσης σε διαφορά σενάρια επικοινωνίας πλοίων με διαφορετικές παραμέτρους. Ενδιαφέροντα αποτελέσματα εξήχθησαν.