Επιπτώσεις της προσθήκης ανανεώσιμων υποκατάστατων στην λιπαντική ικανότητα ναυτιλιακών καυσίμων - Ηλιόπουλος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2017)
Η βιομηχανία της ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σταθερά και η παγκόσμια ζήτηση για μεταφορές αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, προκαλώντας ταυτόχρονα την αύξηση σε κατανάλωση καυσίμων και εκπομπών. Βάσει στοιχείων που προέκυψαν από έρευνες πολλών παγκοσμίων οργανισμών, η χρήση συμβατικών καυσίμων (υπολειμματικά και αποστάγματα) από φορτηγά και εμπορικά πλοία επιβαρύνει συνολικά το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), ο οποίος ορίζει τα παγκόσμια όρια εκπομπών θείου για τα ναυτιλιακά καύσιμα σύμφωνα και με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, αναγνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και επιβάλλει την συνεχή ανανέωση και επικαιροποίηση του διεθνούς προτύπου ISO 8217 για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία. Μέχρι πρότινος, η χρήση βιοκαυσίμων στην ναυτιλία ήταν πολύ περιορισμένη, ωστόσο η ζήτηση για χρήση ναυτιλιακών αποσταγμάτων καυσίμων με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο έχει οδηγήσει στην προσθήκη μιας νέας σειράς κατηγοριών αποσταγμάτων που περιέχουν βιοκαύσιμα έως και 7% κατ’ όγκον FAME. Με την αύξηση ποσοστού βιοκαυσίμου, αντιμετωπίζεται και η εν γένει μείωση της λιπαντικής ικανότητας του καυσίμου που προκύπτει από την εκτεταμένη επεξεργασία για να επιτευχθεί η μείωση περιεκτικότητας σε θείο. Εν όψει των επικείμενων αλλαγών στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών αποσταγμάτων καυσίμων, σκοπός αυτής της εργασίας είναι να εξετασθεί η επίδραση της ανάμειξης των ανανεώσιμων εναλλακτικών καυσίμων με ναυτιλιακό πετρέλαιο στις φυσικοχημικές ιδιότητες του καυσίμου. Διαφορετικά δείγματα συμβατικών ναυτιλιακών καυσίμων κατηγορίας DMA αναμιγνύονται είτε με μεθυλεστέρες των λιπαρών οξέων (FAME) είτε με υδρογονοκατεργασμένο φυτικό έλαιο (HVO) σε διαφορετικές περιεκτικότητες και εξετάζονται τα προκύπτοντα μείγματα όσον αφορά τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε παραμέτρους όπως η αντοχή στην οξείδωση, οι ιδιότητες ψυχρής ροής, η περιεκτικότητα θείου και η λιπαντική ικανότητα. Από την διεξαγωγή της έρευνας αυτής προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την επίδραση των εναλλακτικών καυσίμων στα συμβατικά καύσιμα ναυτιλίας. Τα καύσιμα που προέκυψαν μετά την ανάμειξη συμβατικού καυσίμου ναυτιλίας με βιοκαύσιμα, παρουσιάζουν ιδιαίτερα βελτιωμένη λιπαντική ικανότητα (έως και 35%) και σημαντικά περιορισμένη περιεκτικότητα σε θείο (έως και 23%). Όσον αφορά τις ιδιότητες ψυχρής ροής τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με το είδος του βιοκαυσίμου που χρησιμοποιήθηκε. Τέλος, η οξειδωτική σταθερότητα των καυσίμων που μελετήθηκαν επιδεικνύει σταδιακή μείωση με την προσθήκη βιοκαυσίμων.