Πρότυπος πολεοδομικός σχεδιασμός περιοχής Α΄κατοικίας στο δήμο Σπατών-Αρτέμιδος - Σιάτρας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πρόταση πολεοδομικού σχεδιασμού στην πολεοδομική ενότητα 5 (περιοχή «Άγιος Νικόλαος Μπούρα») του Δήμου Σπάτων. Αρχικά, πραγματοποιείται η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του δήμου, όσον αφορά τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα στοιχεία της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, τους πόλους έλξης, τα δίκτυα υποδομής και την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα αναλύονται τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά στοιχεία του δήμου, αναγνωρίζοντας και τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο προτεινόμενος πολεοδομικός σχεδιασμός της νέας πολεοδομικής ενότητας, καθώς και πολιτικές παρεμβάσεων για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων.