Διερεύνηση και βελτίωση λειτουργίας πρωτότυπης μηχανής SLS/SLM - Πατρινός, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων λειτουργικότητας της πρωτότυπης μηχανής επιλεκτικής πυροσυσσωμάτωσης-τήξης (SLS/SLM) του εργαστηρίου Τεχνολογίας των Κατεργασιών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, και η μελέτη και η υλοποίηση βελτιώσεων που θα οδηγήσουν πιο κοντά στην επιτυχή κατασκευή τεμαχίων με την κατεργασία SLS/SLM. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στις αρχές της τεχνολογίας των laser καθώς και στον χώρο της ταχείας και προσθετικής τεχνολογίας (Rapid prototyping και additive manufacturing) με επίκεντρο της τεχνική SLS/SLM. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας της μηχανής του εργαστηρίου μαζί με το προτεινόμενο εγχειρίδιο χρήσης της. Ακολούθως, παρατίθενται τα βασικά πειράματα λειτουργικότητας που έγιναν με την μηχανή με σκοπό να διερευνηθούν οι κατασκευαστικές της δυνατότητες, τόσο σε μία στρώση όσο και σε πολλαπλές, καθώς και για την εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στην λειτουργία της. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται μελέτη και υλοποίηση των βασικών βελτιώσεων και διορθώσεων που εντοπίστηκαν πάνω στην μηχανή, ενώ τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας και οι μελλοντικές προτάσεις για την τελειοποίηση της λειτουργίας της μηχανής. Συμπερασματικά, στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται οι συνολικές λειτουργικές δυνατότητες της μηχανής SLS/SLM του εργαστηρίου, η οποία μέχρι και την έναρξη της παρούσας διπλωματικής δεν είχε λειτουργήσει. Η παρούσα διπλωματική γράφτηκε με γνώμονα να αποτελεί ένα καλό εργαλείο τόσο για την πιο εύκολη χρήση της μηχανής μεταγενέστερα, όσο και για την πρακτική υλοποίηση βελτιώσεων πάνω στο σύστημα της σε μελλοντικό στάδιο, με βάση τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν λόγω της πολύωρης και εκτενέστατης χρήσης της· κάτι που επέτρεψε μια συνολική αποσφαλμάτωση της τόσο σε επίπεδο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό όσο και σε επίπεδο προγραμματισμού της.