Διαχείριση κινδύνου & εφαρμογές με παράγωγα προϊόντα - Σκανδαλάκης, Αντώνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική ξεκινάει με μία σύντομη εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα, την οποία ακολουθεί η εισαγωγή στην Διαχείριση Κινδύνου. Αφού παρουσιαστεί η γενική διαδικασία που ακολουθείται κατά την διενέργεια Διαχείρισης Κινδύνου, παρουσιάζεται το βασικό υπόβαθρο Στατιστικής, που χρειαζόμαστε για μια ανάλυση ρίσκου. Στην συνέχεια, αναλύονται οι πιο κοινές μέθοδοι μέτρησης του ρίσκου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυρίαρχη στον χώρο της Διαχείριση Κινδύνου, την Value-at-Risk (VaR). Παρουσιάζονται οι τρεις βασικές μέθοδοι εξαγωγής της VaR (Διακύμανσης-Συνδιακύμανσης, Ιστορική Προσομοίωση, και Monte Carlo προσομοίωση) καθώς και οι προεκτάσεις αυτής, που συμπληρώνουν τα όποια κενά της (Conditional VaR, Stress Testing) και ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της (Back Τesting). Το πρώτος μέρος κλείνει με μία μελέτη περίπτωσης στην σύγκριση των μεθόδων Ιστορικής Προσομοίωσης και της Παραμετρικής μεθόδου (Διακύμανσης-Συνδιακύμανσης), ως προς την εγκυρότητα τους, στα πρότυπα που αυτή γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Athex Exchange Group). Στην συνέχεια, μπαίνουμε στο δεύτερο μέρος, το οποίο ξεκινάει με το πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο “Ρίσκο & Απόδοση”, στο οποίο επεξηγούνται βασικές σχέσεις μεταξύ Ρίσκου και Απόδοσης καθώς και κάποιες μέθοδοι διαχείρισης ρίσκου, όπως το Risk Pooling και η Ασφάλιση. Τέλος, γίνεται η παρουσίαση των βασικότερων παράγωγων προϊόντων (forwards, futures, options, swaps, cds) και στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου με την χρήση αυτών (Αντιστάθμιση κινδύνου κ.α.). Στο ενδιάμεσο αυτής της παρουσίασης γίνεται αναφορά στην μόχλευση, θεμελιώδης έννοια στην προσπάθεια για βαθύτερη κατανόηση της διαχείρισης κινδύνου μέσω παράγωγων προϊόντων, αλλά και στην καθημερινή αποτίμηση (marking to market), μια ενδιαφέρουσα μορφή διαχείρισης του κινδύνου αθέτησης που αναλαμβάνουν τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.